Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Dahlby till OS — på annans bekostnad

OS-silvermedaljören Håkan Dahlby, 50, trodde att han hade bränt sina möjligheter att ta sig till Rio.
Då fick skytteprofilen en landslagskamrats OS-plats.
— Det är kul för mig, men oerhört tragiskt för gevärssporten och personen som inte får åka, säger han.

Håkan Dahlby är klar för OS. Igen.Bild: Erik Nylander/TT
Dubbeltrapskytten Dahlby var en av tolv blågula idrottare som togs ut till OS i Rio på måndagen.
En plats som han egentligen gav upp i höstas efter att ha misslyckats på VM, vilket han trodde var sista chansen att kvala in.
I stället halkade han in på ett bananskal.
Tack vare ett något udda kvalificeringssystem.
Platserna som skyttarna säkrar är inte personliga, utan går till nationen. Så Dahlby får den plats som luftgevärsskytten Michaela Arvidsson tog förra våren.
— Hon är säkert oerhört besviken, men vi har varit väldigt tydliga med att när man tar kvotplatser så har man dem inte själv. Regelverket är glasklart. Men visst är det ett tufft beslut och medaljens baksida att meddela folk som inte blir uttagna, säger Jonas Edman, sportchef på Svenska skyttesportförbundet.
Arvidsson bedöms inte ha hållit tillräckligt hög nivå sedan hon tog sin kvotplats. Håkan Dahlby tog EM-silver i fjol — ett mästerskap där inga kvotplatser delades ut — och så sent som för ett par veckor sedan blev han åtta vid en världscuptävling på OS-anläggningen i Rio.
Ett resultat som gav en returbiljett till Rio.
Dahlby gör sitt fjärde OS och hoppas kunna upprepa eller förbättra silverresultatet från London 2012.
— Det gick jättebra i Rio nyligen, jag var en duva från final och tre från guldet. Det kan gå hur bra som helst. Sedan har jag ju rutin från två OS-finaler, säger Dahlby som var femma i OS-debuten i Aten 2004.
Totalt är tre svenska skyttar OS-uttagna då skeetduon Stefan Nilsson och Marcus Svensson sedan tidigare har fått klartecken.
En annan vars OS-dröm går i uppfyllelse är bordtennisspelaren Matilda Ekholm. Hon har klarat det internationella OS-kvalet två gånger, men fått nobben av SOK.
Nu blev det tredje gången gillt.
— Jag är jätteglad över det. Vi firade med lite tårta när jag fick beskedet. Det har varit ganska nervöst sedan OS-kvalet i Halmstad, man har velat få ett besked, säger Ekholm som gick till åttondelsfinal i senaste VM.
Ett resultat hon hoppas förbättra i Rio.
Totalt är den svenska OS-truppen 120 personer stor i nuläget, men den kommer att växa. SOK gör nästa uttagning i slutet av maj.
Gå till toppen