Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kirsebergsfängelset blir flyktingförvar

Kirsebergsfängelset i Malmö blir ett nytt stort flyktingförvar för asylsökande som fått avslag och ska skickas tillbaka till sina hemländer.

Bild: Nelly Herzberg
Regeringen har sedan i höstas efterlyst fler förvarsplatser inför en lång period med ett ökande antal avvisningar av asylsökande.
Migrationsverket och Kriminalvården har inventerat vilka lokaler som är lämpliga för etthundra nya förvarsplatser.
Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) har de kommit fram till att Kirsebergsanstalten i Malmö lättast kan byggas om till förvar.
Det är en byggnad som står tom i väntan på upprustning.
Planen är att Kirsebergsanstalten från den 1 oktober kan fungera som sista anhalten för asylsökande som kommit till Sverige, men som därefter fått avslag på sin asylansökan i första och andra instans.
Varken Kriminalvården eller Migrationsverket säger sig dock känna till regeringens planer.
–Vi har ännu inte fått något officiellt uppdrag att öka antalet förvarsplatser. Först när vi fått det kan vi börja prata om vilka lokaler som kan komma ifråga, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Migrationsverket.
– Vi ställde Kirsebergsanstalten till förfogande som ankomstboende i höstas och nu har vi erbjudit den som förvar, säger Viveca Hilberts, pressekreterare på Kriminalvården.
Regeringen har som mål att öka antalet återvändanderesor under 2016 i och med att antalet avvisningsbeslut väntas öka. I år väntas drygt 4 000 personer återvända till sina hemländer genom polisens försorg.
Därför anslår regeringen 90 miljoner kronor till nya förvar. Riksdagen klubbar beslutet den 21 juni.
I Sverige finns idag 255 förvarsplatser, varav 50 i skånska Åstorp. De 100 nya platser som skapas i Malmö blir därmed ett stort tillskott.
De som placeras på Kirseberg ska vistas där en kort tid i väntan på att Migrationsverket och Kriminalvårdens transporttjänst kan ordna flygtransporter till deras hemländer.
Enligt Morgan Johansson är många sådana hemresor att vänta till Afghanistan, Irak och Somalia.
I dessa länder ska polisen och Migrationsverket placera en handfull nya sambandsmän som ska se till att återvändande tas emot på ett korrekt sätt av hemlandsmyndigheterna.
Gå till toppen