Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Låt oss slippa lidande genom att alla tar farväl av livet på 85-årsdagen

Livet tar slut förr eller senare. Hur vill du avsluta det? Låt det ske på ett anständigt sätt.
Börje Klangberg tycker att det är hemskt att se äldre som inte kan bli bättre lida och föreslår ett nationellt system där alla ska lämna livet när de är 85 år.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Vad är det för liv att leva att inte kunna ta hand om sig själv och att ständigt vara i behov av andras hjälp? Kan vi klara oss själv tills vi blir 85 år, låt livet ta slut på ett värdigt sätt då.
Vi ska vara tacksamma om vi får vara friska tills vi tar avsked av livet. De åren efter 85 kan vi bjuda den yngre generationen på. Detta skulle ge en högre livskvalitet åt oss alla. Äldre är en belastning, helt enkelt. Och det finns så många unga som samhället skulle behöva lägga sina resurser på.
Många äldre illa behandlade. Det är så hemskt att se dem som går med rollator och inte orkar något. De som inte kan ta hand om sig själva. De som lider och inte kan bli bättre. Min egen mor fick lida under många år i onödan. Det är så tokigt, vi måste skapa reda i kaoset.
Jag är själv 82 år och har inte varit hos läkare på tio år, jag ser mig som fullständigt fysiskt frisk. Jag vill egentligen inte ta mitt liv, men skulle kunna tänka mig att låta det ta slut när jag är 85 år om det hade varit så systemet såg ut. Om det var lika för alla och staten hade ansvaret så skulle det inte vara så dramatiskt.
Jag tror att om svenska folket röstade om detta så skulle en majoritet vara för en sådan lösning. En övergångstid på fem år kan tillämpas när lagen börjar gälla.
Låt Sverige bli ett föregångsland när det gäller att avsluta livet på ett värdigt sätt. Vi skulle behöva färre sjukhus och sjukvårdspersonal och det skulle bli många miljarder över av skattebetalarnas pengar som skulle kunna användas på ett klokare sätt än att kastas bort på något helt meningslöst.
Låt svenska folket komma med förslag om hur de vill avsluta sina liv på sin 85-årsdag. Låt sedan de tre vanligaste förslagen lagstadgas, och så kan man välja mellan dem då det är dags att ta farväl av livet. Eller så kunde forskare och psykologer utforma tre olika alternativ. Bland dem skulle var och en sedan välja själv.
Själv skulle jag kunna tänkta mig att träffa andra i samma situation, vi skulle kunna äta middag tillsammans och kanske till och med skoja. I maten skulle det finnas något som gjorde att när man gick och la sig den kvällen så somnade man lugnt och vaknade sedan inte mer. Det borde man kunna forska fram.
Ser man religiöst på livets slut så är det väl ingen synd att förhindra onödigt lidande?
Det är hög tid att göra något åt det onödiga eländet och lidandet som pågår.
Att lämna livet är en viktig sak. Vi borde tala öppet om detta.
Börje Klangberg
Gå till toppen