Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fixa en skärmvägg i trädgården

Trädgårdens rum behöver golv, tak - och väggar. Men du behöver inte vänta i flera år på en växande häck, en enkel skärm kan stå färdig på en dag.

En häck eller en spaljé inuti i trädgården ger en väldigt ombonad känsla. Ibland behöver man skärma av från insyn och andra gånger för att dölja en trist utsikt.
Förbipasserandes blickar kan störa känslan av ditt privata paradis och en parkering eller soptunna vill man inte se när man sitter och njuter av sommarblommorna i trädgårdssoffan. Skärmarna kan också fungera som vindskydd vid uteplatsen.
Vill du inte vänta i flera år på att häcken ska växa till sig kan du välja att bygga en skärm. Det är relativt billigt och kräver oftast inget bygglov då det räknas som spaljé. På bara en dag kan man förändra hela känslan i en trädgård.
I "Stora boken om trädgårdsprojekt" visas hur man bygger en vacker spaljé av armeringsmattor som man flätar in pil i. Det är billiga material, och det är väldigt enkelt att göra själv. Mönstret på flätningen kan varieras i det oändliga.
Spaljén blir en perfekt innervägg i trädgården för att skapa fler rum.
Mer trädgård och inredning hittar du i vår Himma-app. Den laddar du ner gratis här:

Så bygger du en enkel skärm

1. Börja med att slå ned stolpar i marken med ett mellanrum på cirka 2 meter.
2. Skruva sedan läkt upptill, nedtill och eventuellt i mitten om insynsskyddet är högt.
3. Fäst färdigflätade mattor av pil, bambu eller vass i läkten. Antingen genom att häfta fast den med häftpistol om det är en mjukare vassmatta, eller genom att skruva med skruvarna lite på skrå om det är en pilmatta.
Gå till toppen