Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Migrationsverket omprövar förtätning

Migrationsverket kommer inom kort att häva beslutet om mindre boendeyta per flykting som gällt sedan i höstas. Just nu finns 4 000—5 000 lediga platser så de asylsökande behöver inte trängas ihop lika mycket.

Trängseln på asylboendena har blivit så akut att det även blivit ett arbetsmiljöproblem för personalen, anser ett skyddsombud. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg
När den akuta boendebristen uppstod i höstas beslutade Migrationsverket om förtätning, eller "optimering" som myndigheten valde att kalla det. I stället för fem kvadratmeter per person skulle det räcka med tre kvadratmeter i de tillfälliga flyktingboendena. I familjelägenheter fick ytterligare personer flytta in, vilket ibland betytt att barnfamiljer fått bo ihop med nyinflyttade vuxna.
— Beslutet är under omprövning nu. Så fort det bara är möjligt kommer vi att upphäva hela beslutet, säger Kenneth Karlsson, Migrationsverkets expert på boendefrågor, till TT.
Han utgår ifrån att det i praktiken redan är så att optimeringsplatserna tas bort, eftersom det nu finns bättre alternativ.
Trängseln på boendena har skapat en ohållbar situation även för personalen, anser Kenth Helgesson, skyddsombud på Migrationsverket i Alvesta.
— Arbetsförhållandena har börjat bli så ansträngda med alla frustrerade människor att man ogärna åker ut till vissa boenden, säger han till TT.
Gå till toppen