Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Strålning från ESS-utrustning granskas

Nu har ESS lämnat in ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) om att få installera utrustning som kan generera joniserande strålning.

Det är ESS andra ansökan i tillståndsprocessen, som totalt består av fyra steg innan anläggningen kan tas i drift.
Tillståndsansökan gäller installation av utrustning i bland annat acceleratortunneln som kan generera joniserande strålning. ESS ansöker också om att få testköra den första delen av acceleratorn, cirka 50 meter.
Forskningsanläggningen ESS baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla och när forskningsprogrammet inleds kommer olika material att undersökas på atom- och molekylnivå med hjälp av neutroner.
Läs också Flygförbud och avfallskrav ska göra ESS säkert
När dessa neutroner produceras uppstår joniserande strålning och det bildas radioaktiva ämnen i delar av anläggningen. Därför följer ESS strålskyddslagens krav för att skydda personal och omgivning. SSM har till uppgift att säkerställa att ESS lever upp till de rigorösa kraven.
SSM ska nu behandla ESS tillståndsansökan och väntas ge besked innan sommaren 2017.
I juli 2014 fick ESS ett första tillstånd, som gällde att få bygga forskningsanläggningen. Då inleddes själva byggnadsarbetena på ESS-området, som beräknas vara klara 2019.
Hela tillståndsprocessen består av fyra delar, där de två kommande gäller att testköra hela anläggningen samt att ta hela anläggningen i full drift.
ESS förväntas producera de första neutronerna 2019 och vara i full drift 2025.
Gå till toppen