Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cats and Dinosaurs och Swing Tarturo är politiska, roliga och svänger lustfyllt.

Ulf Peder Olrog skrev en gång en "Filosofisk dixie­land".
Swing Tarturo med sångerskan Julia Stokes.Bild: Johan Lund
Nu är det dags för den politiskt radikala swingen, smart och snärtigt levererad, med glimtar i bägge ögonvrårna. Och allvar.
Till gruppen Cats and Dinosaurs från Göteborg skriver sångaren och gitarristen Filip Bagewitz låtarna, om klimathotet som vi ignorerar, det obehärskade konsumerandet och behovet av en sextimmars arbets­dag.
Titlarna talar för sig själva: "Varning till dom rika", "För dum för demokrati", "Swing it, rasisten". Men man behöver inte göra på sig över formuleringar som "hegemoniska system" och "teorem", texterna är raka och tydliga nog.
Humorn och satiren klättrar in från olika håll och det svänger genuint. Musikerna i kollektivet kan lira och flera av dem är själva lindy hop-dansare, vilket säkert påverkat gruppens pulskänsla. Attityden är "gatumusikalisk": skramligt, lössläppt och icke-perfekt.
Lika Göteborgs­baserade och spelskickliga Swing Tarturo lirar också med ett lustfyllt driv och två nypor av samma gatumusik­attityd.
Här heter sångerskan och låtskrivaren Julia Stokes, en dynamisk röstartist med cabaret-tradition i ärmen. Ur Stokes svalg hörs även ekon från forna tiders svenska schlagerprimadonnor. Och så har hon den goda smaken att återuppliva kazoon, detta genialt påhittade nästan-instrument.
Swing Tarturo använder en större stil-palett och är inte enbart politiskt, men hinner med att ta upp stängda gränser, jämlikhet, fattig­pension, höga hyror och låga löner. Mitt i det svenska kommer "Strange fruit", men lynchnings­hymnen platsar ändå, i en tid och ett land där flykting­förläggningar brinner.
Cats and Dinosaurs: Swing på barrikaderna (Pacaya).
Swing Tarturo: Operation Vision (Kakafon, släpps 13/5).
People Swing Orchestra: Delight (Imogena).
Gå till toppen