Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erdogan kritiserade Kaplanavgång

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tog upp den svenske bostadsministern Mehmet Kaplans (MP) avgång i ett tal på onsdagen, där han varnade för hur muslimer behandlas i västvärlden.
Ovärdigt, tycker MP-språkröret Gustav Fridolin.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Bild: Burhan Ozbilici
— Se bara vad man gjorde i Sverige mot en muslim som nått en ministerpost, sade Erdogan, enligt den turkiska nyhetssajten Milat Gazetesi, under sitt månatliga tal till lokala ledare från olika turkiska provinser.
Talet handlade huvudsakligen om vikten av att Turkiet gör sig oberoende från utländskt inflytande. Detta har regeringen uppnått bland annat genom byggandet av egna attackhelikoptrar och andra vapen, som varit särskilt användbara i kampen mot den terrorstämplade PKK-gerillan, enligt Erodgan.
Det var när han kom in på kritiken från omvärlden mot Turkiets hantering av medier och politiska dissidenter som han passade på att anklaga västländer för dubbelmoral.
— Jag är orolig för att dessa slags inskränkningar av rättigheter verkar öka i väst, tillade han efter kängan mot Sverige.
Kaplanaffären uppmärksammades i flera turkiska medier när bostadsministern avgick i slutet av april, efter att bland annat ha kritiserats för extremistkontakter.
— Erdogans tal är väldigt defensivt, ett svar på kritiken mot att han aktivt försöker komma åt journalister, komiker och andra som kritiserar honom. Det är också i linje med ett ganska konspiratoriskt narrativ som präglar mycket av utrikesrapporteringen i Turkiet, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT.
Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin reagerar på uttalandet
— Jag tycker så klart det är synd att det här används för att stärka anti-västliga stämningar i Turkiet. Det är inte det detta handlar om, säger han, till TT.
— Det är såklart också ovärdig mot Mehmet Kaplans långa gärning för dialog och förståelse.
Gå till toppen