Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrar på Mårtens Fälad oroliga över stor skola på Brunnshög

En stor skola på Brunnshög tränger undan behovet av en ny Mårtenskola. Det fruktar många föräldrar på Mårtens Fälad, som med intensivt mejlande försökte få politikerna att skjuta upp beslutet om att bygga Brunnshögskolan.
Men en majoritet i kommunstyrelsen drev igenom förslaget.

”Om Brunnshögskolan byggs kommer det att finnas ett överskott av skollokaler för årskurs F–3. Mårtenskolans barn kan då integreras i befintliga objekt i området.” Så står det i utredningen där tjänstemännen rekommenderar att Mårtenskolan inte ska byggas upp igen.
Formuleringen har fått många föräldrar på Mårtens Fälad att bli oroliga. De fruktar att ett beslut om att bygga Brunnshögskolan, särskilt om den byggs för 400 elever istället för som tidigare planerat 300 elever, minskar chanserna att Mårtenskolan ska återuppbyggas.
Föräldrarna försökte därför, genom mejl till politikerna, få kommunstyrelsen att skjuta upp beslutet om Brunnshögskolan.
Kristdemokraterna, Centern, Förnyalund och Liberalerna ville gå föräldrarna till mötes och bordlägga ärendet till nästa kommunstyrelsemöte den 25 maj, då även Mårtenskolans framtid ska avgöras.
– Föräldrarna är väldigt oroliga att Brunnshögskolan ska göra att det inte blir någon Mårtenskola. Då tycker jag att man ska ta det på allvar och avvakta. Det handlar ju inte om lång tid. Att visa den respekten för oroliga föräldrar tyckte jag var enkelt att bjuda på, säger Torsten Czernyson (KD).
Den 16 maj ska det hållas ett möte med föräldrar och andra intresserade om Mårtenskolans framtid.
– Det behövs ju en skola på Brunnshög, men det är frågan vilken storlek den ska ha. Jag tycker att man kunde avvaktat och väntat till dess att man träffat föräldrarna. Det kan ju komma fram saker där som kan ändra beslutet beträffande Brunnshögskolan, säger Torsten Czernyson.
Men majoriteten i kommunstyrelsen sa ja till bygget av en Brunnshögskola för årskurserna F–3 med plats för 400 elever.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) menar att det självklart behövs en skola på Brunnshög, oavsett om det byggs en ny Mårtenskola, eftersom det är kommunens största utbyggnadsområde på flera decennier.
– Det är två kilometer från Mårtens Fälad till skolan på Brunnshög och det kan inte vara så att diskussionen kring en skola på Mårtens Fälad gör att vi ska frysa alla andra investeringsbeslut flera kilometer därifrån, säger han.
Anders Almgren betonar dock att beslutet om Brunnshögskolan inte betyder att man tagit ställning i andra pågående skolinvesteringar, inklusive Mårtenskolan.
Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet om att bygga Brunnshögskolan.
Gå till toppen