Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd har avlidit

En av Sveriges mest namnkunniga konstnärer - inte minst internationellt - har gått ur tiden. Carl Fredrik Reuterswärd blev 81 år gammal.

"Strax innan jul 1980 mördades John Lennon utanför sin lägenhet i New York. Jag hade träffat honom och Yoko Ono 1969 i Montreux, Schweiz. Jag fylldes med bitterhet och vrede, och satte omedelbart igång med att skapa en symbol för John Lennon och för alla andra som blivit offer för dessa lönnmördare".
Så beskrev Carl Fredrik Reuterswärd den impuls som skulle leda fram till hans allra mest kända konstverk: revolvern med den knutna pipan, eller som den egentligen hette, "Non Violence".
Den mest berömda upplagan av skulpturen står utanför FN-högkvarteret i New York, en sällsynt ära för en svensk konstnär. Efter placeringen i New York har pistolen spridits över världen i ständigt nya upplagor, bland annat i Los Angeles, Lausanne och Malmö.
Själva knuten som teknik hade han dock arbetat med tidigare - bland annat i form av en knuten penna.
Carl Fredrik Reuterswärd föddes 1934 och inledde sina studier hos Fernand Legér i Paris i början av 1950-talet. Han arbetade tidigt i nya tekniker, som laser och hologram. Han befann sig också mitt i sin tids mest drivande konstnärliga avantgarde, deltog i Pontus Hulténs banbrytande utställning "Rörelse i konsten" på Moderna Museet 1961 och introducerade tillsammans med Öyvind Fahlström "happening" – vad vi i dag skulle kalla "performance" – som konstform i Sverige.
Reuterswärd arbetade också inspirerad av Fluxusrörelsen och popkonsten, i en reaktion mot 1950-talets högmodernistiska konst. Under åren 1965-1970 var han gästprofessor på konsthögskolan i Stockholm. Humorn, ironin och en kritisk blick på konstvärldens konventioner fanns med i många av hans verk under storhetstiden på 1960-talet.
Under 1970-talet samarbetade Reuterswärd med arkitekten Sten Samuelson, vilket gav flera exempel på syntes av kultur och artiktektur som på Sieverts kabelverk i Hudiksvall 1979 och det som idag utgör en del av Victoria Park i Malmö ungefär samtidigt.
Reuterswärd drabbades i slutet av 1980-talet av en stroke, som delvis gjorde honom förlamad. Mest stor styrka lärde han om sitt tecknande och började använda vänster hand. Omlärningen ledde till utställningen "On the other hand" på Nationalmuseum 1994.
En permanent utställning med Reuterswärds donerade verk finns sedan 2014 på Landskrona museum. Han bodde de sista åren norr om Landskrona. Carl Fredrik Reuterswärd blev 81 år gammal. 
Gå till toppen