Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mångsysslaren får nya idéer varje dag

Gunnar Bernstrup ger begreppet ”att ha många strängar på sin lyra ett ansikte”. Födelsedagen ger tillfälle att lyfta fram några speciella toner.

70-årige mångsysslaren och Limhamnsbon Gunnar Bernstrup är kanske mest känd som trubadur, underhållare och komiker, både på scen och i radio och tv.Bild: Lars Dareberg
Gunnar Bernstrup möter upp vid fontänen på Limhamns torg. Sedan trettiosex år bor han ett stenkast därifrån. Allén längs torget tjänstgör som boulebana under sommarhalvåret. Med ett förflutet som SM-spelare vinner han helst.
– Även leken behöver allvaret för att det ska bli roligt.
Gunnar Bernstrup har börjat dagen med att undsätta en humla som råkat komma in i arbetsrummet där han skriver sin dagliga blogg, tryfferad med humoristiska illustrationer. Han filar också på en ny samling berättelser.
– Huvudet är ständigt på gång. Idéer föds varje dag. Hemmet är fullt av lappar. Jag läser också mycket.
Inspiration får han vid ”vattenhålet” som numera är Babas sedan Cutty sark stängde för några år sedan.
– Inredningen lär finnas i Kroatien, på en ö utanför Split.
Gunnar Bernstrups litterära karaktärer har namn som Den driftige, Snickaren och Snövit.
– Ofta är de bara löst baserade på verkligheten, det gör att jag kan känna mig fri och det är ett rätt bra sätt att beskriva verkligheten. Eller också är det bara rent ljug.
Gunnar Bernstrup har även skrivit en Malmöbok om staden på 1960-talet och en roman.
– Tillsammans med Jörgen Westerhov skrev jag ”40 ’lyckliga’ år”, en kontrafaktisk roman som utspelar sig 1989 i ett Sverige som ligger bakom järnridån.
Men det är kanske som trubadur, underhållare och komiker, både på scen och i radio och tv, han är mest känd. Barn som växte upp på 1980-talet kunde njuta av hans musikaliska kompositioner och ”Jakten på julen”, Sveriges radios julkalender 1981 där han skrev såväl manus som musiken och tecknade själva kalendern.
Tillsammans med humorprofilen Stellan Sundahl blev kan komiker på allvar. ”Byteskomik” som gick under många år följdes av flera gemensamma radioproduktioner.
Gunnar Bernstrup fastnade tidigt för gitarren och började uppträda som trubadur före artonårsdagen. Sedan dess har det, som man säger, rullat på. Han började som volontär på GT, gick journalisthögskolan, spexade i Lund, har spelat och sjungit i en rad sammanhang och konstellationer, kåserat i Kvällsposten och Arbetet …
– Jag har aldrig varit anställd.
Musiken förde honom till Algarvekusten i Portugal som sedan dess är ett kärt resmål.
–  Jag styrde upp underhållningen på olika charterhotell.
Gunnar Bernstrup kom till Malmö från Lund som tioåring. Då upptäckte han fotbollen och är så klart en inbiten fan av hemmalaget. Spelat själv har han också gjort.
– Jag spelade i Limhamns IF:s old boys kanske lite för länge, säger han och syftar på sina ryggproblem som han dras med sedan några år och som begränsar rörligheten en del.
– Jag har blivit bra på att sitta. Nervbanorna växer alldeles för långsamt. Men cykla går bra.
En del tid använder Gunnar Bernstrup åt tjänsten som vaktmästare i sitt eget leksaksmuseum med fokus på modellbussar och bilar.
– Jag började samla i trettioårsåldern under ett besök i London. Jag hittade leksaker som jag själv hade som barn. När jag kom hem åkte jag till mammas vind och räddade det som var kvar. Men nu har jag lugnat mig.

Gunnar Bernstrup

Aktuell: Fyller 70 år 4 maj.
Bor: På Limhamn.
Familj: Hustru, dotter med man och två barn samt en portugisisk vattenhund som lystrar till namnet Fado.
Är: Mycket, mellan Artist och Ölhäfvare.
Böcker i urval: ”Förbluffande sanningar om Limhamn”. ”Olles sångbok”, egna barnvisor från en radioserie med samma namn, och ett tjugotal andra titlar, senast en samling skrönor, ”Kullerbyttabingbång”.
Gå till toppen