Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu satsar han på tacos

Från makroner till tacos, i samma lokal på Klostergatan.
Efter sex år med små franska bakverk sadlar Peter Kubicek om till mexikansk streetfood.
Och som vanligt lärde han sig mathantverket på plats, någonstans i världen.

Peter Kubicek säljer makroner till sugna kunder. Men denna onsdag kommer sista chansen att i Klostergatanbutiken lägga tassarna på de små bakverken.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Jag har alltid gjort på det sättet, stuckit iväg till en mästare, förklarar Peter Kubicek.
Så gick det exempelvis till inför öppnandet av Ikizukuri sushi bar, längre ned på samma Klostergatan, för femton år sedan. Peter Kubicek såg då till att insupa sushins hemligheter på Hawaii och i Japan.
När ni läser detta har han just varit på ett kort besök i den mexikanska staden Juarez, på gränsen mot USA, och gått bredvid en skicklig tacos-makare under några dagar.
– Han jobbar ensam och har ett litet stånd på gatan. När nattklubbarna stänger är kön framför det 200-300 meter lång, hans tacos är de godaste jag ätit, säger Peter Kubicek entusiastiskt.
En nyckel till den smakupplevelsen var brödet och mjölet däri, ett lime-syrat majsmjöl som Peter Kubicek först inte kunde få tag i i Sverige.
Men så fann han en leverantör, en förutsättning för den blivande tacosrestaurangen på Klostergatan.
– I våra tacos ska vi kombinera streetfoodkultur med mexikanska landbygden. Tacos är ju fattigmansmat, något som alla ska ha råd med.
– Klostergatan har blivit en svindyr gata. Det har gått för mycket prestige i det och jag tycker att man har tappat bollen. Vi är inte på Östermalm här, detta är en studentstad.
Alltså: ingen oxfilé eller entrecôte i Kubiceks tacos.
– Vi satsar på klassiska smaker, som oxtunga och brässerad fläsklägg. Och så fisk-tacos. Vi ska nog sätta lite skandinavisk prägel på maten och kommer att köpa in närodlade grönsaker. Kanske blir det Lunda­sparris i, till exempel. Det är mångfalden av smaker som gör en taco.
Några jättepaket ska det inte heller handla om. I Taquerian som öppnar den 12 maj tillverkas i stället mindre och billigare tacos, man får helt enkelt köpa flera stycken om man vill bli rejält mätt. Och eftersom Peter Kubicek privat satsar på lchf-dieten kommer sådana alternativ att finnas.
Tio sittplatser och några ståbord blir det plats för i lokalen.
– Det ska vara rotation. Och detta är ju mat gjord för att ta med sig, till kontoret eller bänken vid Domkyrkan.
Efter denna onsdag stängs Abrick macaronn efter fem år, Peter Kubicek har sålt varumärket och hemsidan. Sedan blir det sju dagars intensiv renovering av lokalen.
Därefter kommer Peter Kubiceks väg från sushi via de små söta makronerna att nå fram till tacos.
– Jag jobbar med saker i fem år, sedan går jag över till något annat, konstaterar han med ett leende.
Gå till toppen