Dygnet runt

Studio startar labb för samhällsdebatt

Det nybyggda huset Studio vid Orkanen i Malmö startar ett laboratorium för samhällsdebatt. Studio:Lab ska fokusera på att formulera problem för Malmö, Skåne och Öresundsregionen och de första projekten som tar plats är en bok om Malmö samt ett forskningsarbete om näringslivskluster.
När huset Studio invigs i höst på Nordenskiöldsgatan så får Malmö ett hus fyllt av konferenser, företag, hotell, restauranger, men också debatt- och kulturverksamhet. Den senare delen ska Altitude Meetings stå för och en av deras stora satsningar blir problemformuleringslaboratoriet Studio:Lab.
– Vi vill vara det som händer innan debatten börjar. I den offentliga debatten har vi idag så låsta positioner att komplexa frågor har svårt att nå fram. Om man tänker sig en partiledardebatt i tv så svarar de inte längre på varandras svar. De levererar istället sitt färdigskrivna svar och bollar över frågan till motståndaren som ignorerar den och levererar sitt färdigskrivna svar. Det är en bra illustration till att folk inte ens pratar om samma problem idag, säger Anders Mildner som är innehållsansvarig på Altitude Meetings och en av initiativtagarna till Studio:Lab.
I samarbete med Joakim Wernberg, doktorand vid Circle på Lunds universitet, så har Altitude Meetings kommit fram till ett nytt sätt att jobba. Genom att inte fokusera på svaren, utan på problemformuleringarna.
– Vårt mål är att kunna bidra till en mer fruktbar debatt, nya tankar och ett utvecklingsarbete som utgår från rätt saker, säger Anders Mildner.
Anders Mildner säger själv att Studio:Lab kan påminna om en tankesmedja, men det är det inte.
– Vi lanserar inte svaren, utan fokuserar på vilka problemen är som behöver besvaras och kan därmed komma in opolitiskt. För mig påminner det om det journalistiska: vilket är huvudproblemet vi borde diskutera? säger Anders Mildner.
Konkret kommer två projekt att flytta in i Studio:Labs lokaler i höst och sen kommer labbets styrgrupp att anta fler projekt efterhand. Tanken är att de olika projekten ska ha platsen gemensam: lokalerna på Studio som man får utnyttja utan kostnad.
Gemensamt för alla projekt är att de ska handla om utvecklingen i Malmö, Skåne och Öresundsregionen.
– För oss är det här ett sätt att vara med och driva utvecklingen i staden och regionen framåt – och samtidigt samlar vi nu ett gäng väldigt intressanta människor och tankar i huset, säger Yasemin Arhan Modéer som är vd på Altitude Meetings.
Först ut är ett bokprojekt om just Malmö där Joakim Wernberg själv är inblandad.
– Det började med att jag och Sofia Nerbrand pratade om att skriva en bok om Malmö som vägskälsstad. Det finns en berättelse om Malmö som är väldigt positiv med omställningen från industristad, med medieindustrin, startupföretagen och den positiva mångfalden. Å andra sidan finns bilden av osäkerhet, segregation, brottslighet, osämja mellan folkgrupper och omställningen från industrisamhället. Båda de här berättelserna existerar samtidigt, berättar Joakim Wernberg.
Där växte tanken om en bok fram som ska kombinerna personporträtt och närhet med statistik och siffror.
– Om vi kombinerar historierna med statistik och målar en bild av Malmö som en stad med två berättelser så kan vi se vilka utmaningar vi står inför, säger Joakim Wernberg.
I Studio:Lab ska de arbeta med boken, hålla seminarier, hålla workshops och intervjua personer till boken. Alla Studio:Lab-projekt ska leverera en labbrapport om vilka konkreta problem som man direkt kan gå vidare med och lösa.
Joakim Wernberg är också inblandad i det andra projektet som inleder Studio:Lab. Det ska handla om hur man bygger en stad ur näringslivsperspektiv. Hur påverkas ett företag av var det ligger och vilka andra typer av företag som finns runtomkring?
Hur hoppas ni att Studio:Lab fungerar om fem år?
– Om fem år hoppas jag att labbet är det bästa exemplet på en brygga mellan forskning och samhällsdebatt och samhällsutveckling. Men också att det är en inkubator för organisationer och företag som vill arbeta med en ny idé utanför sin egen organisationsstruktur. Många företag frågar sig idag hur den regionala utvecklingen påverkar dem och hur de kan bidra – labbet är ett möjligt svar för dem. Till detta kommer också enskilda individer eller grupper som vill driva projekt som på längre sikt kan utvecklas till något större, kanske till och med nya företag. Roligast av allt vore det förstås att se få samarbetsprojekt mellan företag, forskare och enskilda idéentreprenörer, säger Joakim Wernberg.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen