Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carl Fredrik Reuterswärd– konstnären som satte Landskrona på kartan

Den nu bortgångne konstnären Carl Fredrik Reuterswärd var inte bara världskänd. Han satte också Landskrona på kartan. Det syns på långt håll.

Knuten på den 50 meter höga röda skorstenen till kraftvärmeverket i Landskrona syns på kilometers håll.
Det är bara ett exempel på hur Carl Fredrik Reuterswärd satte Landskrona på kulturkartan.
Skorstenen med knuten kallas Non CO2 och är förstås en anspelning på hans mer kända verk i serien Non Violence, revolvrar med knutna pipor. Den invigdes 2012 under högtidliga former och skulle symbolisera minskade utsläpp.
Det var tack vare livskamraten, författaren och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt, Carl Fredrik Reuterswärd blev Landskronabo. Hon bodde redan i kommunen, i ett hus i de allra nordligaste gränstrakterna, och dit flyttade också Reuterswärd
Redan 1989 drabbades han av en hjärnblödning och som en följd av den förlamning och afasi. Tonie Lewenhaupt var den som förde hans talan men han själv kunde arbeta vidare med sin konst. Hans högerhand var inte längre brukbar utan han fick lära upp sin vänstra.
Carl Fredrik Reuterswärd och Landskrona stad, med dess museum och konsthall, fick ett speciellt förhållande. Ett speciellt förhållande hade för övrigt också Tonie Lewenhaupt och staden haft under många år.
– Jag jobbade med honom första gången för sexton år sedan, när vi gjorde en utställning kring hur han och Sten Samuelsson arbetade tillsammans. De hade ju gjort det i trettio år. Han var väldigt bra att jobba med, säger Birthe Wibrand, konstintendent på Landskrona stad.
Förhållandet med staden stärktes ytterligare när Carl Fredrik Reuterswärd 2012 offentliggjorde att han donerar omkring 250 olika varianter av verk i den kända Non Violence-serien, alltså revolvrar med knut på, till Landskrona.
– Han hade fattat tycke för Landskrona. Vi tog förstås gärna emot donationen för en fast utställning, säger museichefen Elisabeth Arvidsson.
Landskrona stad tackade genom att förära honom stadens hedersmedalj.
Ett par år senare blev donationen en fast utställning på Landskrona museum. Nu står ett av Non Violence-verken utanför museets entré. Den revolvern är en av få som har två knutar på pipan.
Men Carl Fredrik Reuterswärd gjorde betydligt mer än bara knutna revolvrar. Flera hundra verk var magasinerade i Varberg, och dessförinnan i Schweiz, men förra året flyttades de till Landskrona för magasinering i Fröfabriken, som blivit något av ett kulturellt centrum i Landskrona.
– De har fått ett eget hem här och härifrån kan de ge sig ut på stan, sade då Tonie Lewenhaupt om samlingen.
Hon förklarade också varför samlingen flyttades till Landskrona:
– För att Landskrona bett om det. Carl Fredrik tycker det är spännande och bra. Han blev väldigt glad över att kunna åka och titta på skulpturerna.
Museichefen Elisabeth Arvidsson hoppas att det snart också ska bli en utställning:
– Vi har en ambition att ha en utställning med några av verken. Det ska vi göra inom en snar framtid, förmodligen i konsthallen.
Gå till toppen