Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöpolitiker hoppar av palestinsk konferens efter uppgifter om antisemitism

Tog beslutet efter uppgifter om att antisemiter ska delta.

Hillevi Larsson (S) och Daniel Sestrajcic (V) hoppar av konferensen. Stora bilden: Hamasdemonstration i Gaza 2014.Bild: Leo Sellén/TT, Hussein El-alawi, Adel Hana/AP (collage)
Det är Daniel Sestrajcic från Vänsterpartiet och Hillevi Larsson från Socialdemokraterna som två dagar före konferensstarten lämnat återbud.
I inbjudan till konferensen Palestinians in Europe som börjar på lördag är de två av affischnamnen. Där finns också personer som kritiseras för antisemitiska uttalanden.
– Det som gör att jag inte vill vara med är att jag i grund och botten inte hade full koll på alla de talare och organisationer som var inbjudna till konferensen, säger Daniel Sestrajcic.
Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, skriver i en debattartikel att en av huvudarrangörerna, Palestinian Return Centre, har nära band till terrorstämplade Hamas.
Han pekar också på att shejk Ekrima Sa’id Sabri, tidigare stormuftin i Jerusalem, är en av talarna vid konferensen. Shejken har inreseförbud till Nederländerna efter antisemitiska uttalanden, skriver Isaac Bachman.
Daniel Sestrajcic säger att han tidigare diskuterat med arrangörerna vad han tycker är viktigt.
– Grundfrågan för konferensen, det vill säga palestiniers rätt till återvändande, är en grundförutsättning som jag helt och hållet ställer upp på. Men det är viktigt att den typen av saker inte blandas ihop med och ger utrymme för antisemitiska åsikter.
– Jag kan inte gå i god för varenda talare, jag har inte kunnat göra en bakgrundcheck på alla talare. Det kom till min kännedom att det kan finnas en koppling som inte är speciellt bra. Då vill jag inte figurera i det sammanhanget. Jag vill inte legitimera antisemitiska tankemönster och argument.
Vi har sökt Hillevi Larsson för en kommentar till hennes avhopp.
Gå till toppen