Dygnet runt

Cinemateket skär ner kraftigt i Malmö

Filmverksamheten Cinemateket skär ner sin verksamhet kraftigt i Malmö. I takt med digitaliseringen så satsar de i fler städer, men minskar samtidigt i Malmö och Göteborg från och med våren 2017.
Cinemateket har i uppdrag att visa viktiga verk ur världens samlade filmhistoria. I dagarna blev det klart att Cinematekets digitaliseringsprojekt gör att man kan visa fler filmer runtom i Sverige. Under hösten 2016 startar man verksamhet i Skövde och Norrköping samt enskilda visningar på ytterligare fem orter.
Samtidigt drar Cinemateket ner kraftigt på sin verksamhet i Malmö och Göteborg. Danial Brännström, chef för Cinemateket, bekräftar för Dygnet Runt att det blir en nedskärning i Malmö, men kan inte nämna några siffror för det är helt enkelt inte klart.
Cinematekets förklaring till varför de tvingas skära ner är att de inte längre kan låna in analoga visningskopior i samma utsträckning från världens filmarkiv. Kopiorna börjar bli en bristvara och ses idag mer som ”värdefulla museala artefakter” än som visningskopior som man kan låna ut och då riskera att gå sönder. Och än har inte filmhistorien digitaliserats så mycket att man kan visa motsvarande mängd filmer fast digitalt.
Uppgifter till Göteborgs-Posten hävdar att Cinemateket i Göteborg ska dra ner från 130 visningar till 20 på ett år, men det vill inte Danial Brännström varken bekräfta eller dementera.
I Malmö visas det bara aningen färre filmer per år. Under vårsäsongen 2016 har det varit 58 filmvisningar på Cinemateket på Biograf Spegeln vid Stortorget i Malmö.
Hur många visningar det kommer att bli i Malmö från och med våren 2017 blir klart under hösten.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen