Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De odlar tomat och potatis på en och samma planta

Hört talas om de nya grönsakerna? Tomtato och Gintato. Tomat och potatis på en och samma planta. Eller aubergine och potatis om du hellre vill ha det.

En handelsträdgård i Görarp, utanför Helsingborg, har fått ensamrätten att odla de nya växterna i Sverige.
– Tomtato kom som nyhet förra året och gintato är helt ny för i år, berättar Jeanette Jensen.
Tillsammans med systern Catrin Jensen driver hon KE Petterssons handelsträdgård i Görarp. De är fjärde generationen i företaget som startade 1914.
I de stora växthusen är det jätterusch. Nu när värmen kommit vill alla ha pelargoner, begonior och andra sommarväxter att plantera ut och det har blivit rena ketchupeffekten.
Där i havet av välkända krukväxter står också nykomlingarna.
Precis som namnen skvallrar om är det en kombination av tomat och potatis, eller aubergine och potatis. På en och samma planta. Knepet för att kombinera de båda är ympning.
– Jag testade tomtaton på friland förra året. Först gav den cocktailtomater hela sommaren. Sen skar jag bort stjälken och efter ett par veckor kom potatisen i jorden. Det blev en portion med åtta-tio potatisar, berättar Catrin Jensen, som säger att det går lika bra att plantera växten i en större kruka.
Handelträdgården i Görarp köper de små plantorna från ett företag i Holland och drar sedan upp dem under tre veckor innan de skickas vidare ut till grossister och så småningom butiker.
Varför denna växt kan man undra?
– Det är ju väldigt populärt att odla sina egna grönsaker och det här är en annorlunda grej, säger Jeanette Jensen.
På liten yta, till exempel vid balkongodling, kan man få ut två saker av en och samma växt.
– Sen är det en rätt så roligt present, tycker Catrin Jensen.
Gå till toppen