Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Eon stöldmärker kablar

Det lyser ilsket gröngult i rätt belysning. Låt bli mig, är budskapet.
Eon har börjat DNA-märka all koppar i kraftbolagets nätstationer.

– Nu kommer jordledningen inte längre att vara tre kilo kopparskrot. Kopparn får en unik märkning, som visar var kabeln suttit monterad, säger Kristofer Heimby, säkerhetssamordnare hos Eon.
Kraftbolaget inleder märkningen i den stora nätstationen i Arrie, som tillsammans med nätstation Sege kopplar Malmös stadsnät till stamnätet. Sedan kommer Eon att arbeta sig neråt till de allt mindre nätstationerna.
– Med märkningen kan polis och åklagare koppla en kabelstump till ett visst brott. Kopparn blir mindre intressant för hälare.
Det handlar också om säkerhet och drift.
– När tjuvar ger sig på kopparna till jordningen försvinner säkerheten. Allt i en nätstation är exakt dimensionerat, allt är i balans. Systemet vill hela tiden jämna ut sig. Bryts balansen är det stor risk för överslag och farliga ljusbågar, säger Kristofer Heimby.
Den 18 april blev hundratals elkunder utan ström när koppartjuvar slog ut en nätstation i Svalöv. I slutet av februari stal tjuvar 380 kilo jordledning från Baltic Cables nätstation, som kopplar ihop de svenska och tyska elnäten.
– Det kostade oss några hundratusen kronor i direkta kostnader. Till det kommer förlorade intäkter när länken till Tyskland stod stilla, säger Jan Brewitz, vd på Baltic Cable.
Företaget, som ägs av norska Statkraft, håller nu på med att uppgradera skyddet kring nätstationen i Arrie. Exakt hur vill Jan Brewitz inte gå in på.
– Vi förbättrar skyddet med staket och andra åtgärder.
Hos Eon väljer man att berätta och informera, i hopp om att det ska avskräcka.
– Kan vi få tjuvar att välja något annat har vi vunnit mycket, säger Kristofer Heimby.
– Vi talar om trettio kronor kilot för tjuvens koppar. För oss kan det kosta 30 000 kronor för att återställa en stulen kopparstump.
DNA-märkning har länge använts med framgång i Storbritannien, enligt leverantören Smartwater. I Staffanstorp, där kommunen och polisen kommit halvvägs i ett ettårigt projekt om DNA-märkta hem, talas det också om tydliga framgångar.
– Under mars månad hade vi ett bostadsinbrott i kommunen totalt. Motsvarande period förra året hade vi ett tiotal inbrott, säger Patrik Runesson, projektledare för DNA-märkningen i Staffanstorp.
Att Eon först nu på allvar har börjat intressera sig för märk-DNA beror på kostnaderna — och fler kopparstölder i nätstationer.
– Det finns en ökad aktivitet i södra Sverige, säger Kristofer Heimby på Eon.
– Med alla våra nätstationer har vi behövt få fram en strategi för hur vi ska jobba mer systematiskt.

Syntetisk DNA

Märk-DNA är ett syntetiskt DNA, som endast syns under UV-ljus, och det penslas på föremål. Varje bladning är unik och kan därför spåras till en specifik person eller företag.
Gå till toppen