Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiskare får dryga böter för olagligt fiske

En fiskare som drog upp 16,8 ton lax utanför Kullen dömdes på fredage ntill 30 000 kronor i böter.

Polis och åklagare kom den nv-skånske fiskaren på spåren tack vare de fiskejournaler han själv skickade in till Havs- och vattenmyndigheten.
Häromveckan ställdes han inför rätta åtalad för i första hand ha dragit upp 16,8 ton lax i ett område i Skälderviken utanför Kullen där fiske inte var tillåtet. Han hade dessutom använt garn som var längre än de tillåtna 180 metrarna.
I andra hand åtalades han för brott mot fiskelagen vad gäller 14,6 ton lax.
Vid rättegången nekade fiskaren till brott. Han medger dock att han fiskat den mängd lax som utredningen säger.
Han säger sig känna till det aktuella kustområdet väl och är väl medveten om var det är tillåtet att fiska lax eller inte.
Hans förklaring till det hela är att den position han uppgivit i journalen är fel och ska ses som "genomsnittet av hundra olika positioner".
Vad gäller längden på näten han använde säger han att han gjort ett räknefel och att han flyttat sitt nät inom samma dygn efter hur fisken rört sig.
Mot det står ett vittnesmål från en fiskeexpert från Fiskeriverket som under rättegången sagt att det är statistiskt omöjligt att fiska så mycket lax som mannen gjort. Enligt honom krävs det en nätinsats som är 39 gånger större än det tillåtna.
Tingsrätten anser att mannens förklaringar är osannolika och man konstaterar att mannen antingen fiskat på större djup än de tillåtna tre metrarna eller använt en mycket större mängd nät än vad han själv uppgett.
Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer honom för brott mot fiskelagen för 16,8 ton lax.
Vid rättegången krävde åklagaren att mannen skulle dömas till fängelse. Domstolen menar visserligen att det rör sig om ett olagligt fiske av "mycket allvarligt slag". Men istället väljer man att döma ut böter som påföljd istället.
Med hänsyn till storleken på mannens båtmotor blir det så kallade normerade böter och tingsrätten anser att 30 000 kronor är rätt påföljd.
Det är inte klarlagt om mannen tänker överklaga till hovrätten.
Gå till toppen