Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föroreningar i Lommas luft ska kontrolleras

Under 2016 ska halten av föroreningar och skadliga partiklar i luften i Lomma kommun kartläggas.

– Vi vill helt enkelt få en helhetsbild över hur det ser ut med luftföroreningarna, säger miljöinspektör Sara Hansson.
I veckan sattes mätstationer upp på fem olika platser runt om i kommunen: Löddesnäs, Lomma centrum, Lomma hamn, Vinstorpsvägen och Prästbergarondellen.
Mätstationerna kommer främst att kontrollera halten partiklar och hur mycket kväveoxid, lättflyktiga kolväten och svaveldioxid som finns i luften.
– Det är egentligen inte så att vi sett någon ökning av luftföroreningar, men vi vill göra den här undersökningen för att sedan kunna ta ställning till vilka områden vi behöver bevaka i framtiden, säger Sara Hansson.
Mätstationerna ska sitta uppe under en vecka och samla in data. Sedan kommer de att plockas ner och filtret i dem skickas på analys.
– Efter det gör vi nya mätningar på nya platser. Vi kommer också att göra mätningar under olika årstider för att se hur luftföroreningarna varierar under året.
Mätningarna ska avslutas i december och i början av 2017 ska en rapport med resultaten presenteras.
– Om det är så att vi upptäcker höga halter får vi fortsätta att mäta och försöka förstå vad orsakerna till det kan vara.
– Är det så att problemet ligger inom vår egen kommun får vi såklart också se över om det finns någonting som vi kan göra för att minska luftföroreningarna, säger Sara Hansson.
 
Vill du ha fler nyheter från Lomma kommun? Gå då in och gilla "Här i Lomma" på Facebook och få alla våra senaste Lommanyheter rakt in i ditt eget flöde.
Gå till toppen