Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han vill öppna Källby camping för EU-migranter igen

Öppna Källby camping i Lund för husvagnsboende för EU-migranter igen. Det föreslår Joakim Månsson Bengtsson på föreningen Hjälp tiggare i Lund. Ett 40-tal migranter sover nu utomhus i staden.

Joakim Månsson Bengtsson vid EU-migranternas läger vid Åkerlund & Rausings väg förra sommaren.Bild: Ingemar D Kristiansen
I slutet av förra året lät kommunen EU-migranter, som under lång tid bott på en parkering vid Åkerlund & Rausings väg, flytta in i husvagnar på Källby camping. Föreningen Hjälp tiggare i Lund ansvarade för campingen och för att reglerna som kommunen satt upp följdes.
Men boendet var redan från början tänkt att bara vara tillfälligt och den 31 januari stängdes campingen. Ett tillfälligt härbärge öppnade, men stängdes för en månad sedan. I dagsläget finns ett härbärge i Lund kvar, på Smålands nation.
Men det räcker inte, menar Joakim Månsson Bengtsson, ordförande för föreningen Hjälp tiggare i Lund och även politiker, numera för Feministiskt initiativ och tidigare Miljöpartiet. Enligt honom sover 35-40 EU-migranter utomhus i Lund numera.
Eftersom Hjälp tiggare i Lund fortfarande har tillgång till åtta husvagnar hoppas han att kommunen, eller någon annan, ska ge föreningen möjlighet att återigen erbjuda EU-migranterna husrum i husvagnarna – till exempel på Källby camping.
– Det fungerade väldigt bra på Källby, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Hur ser du på argumentet att detta inte borde vara kommunens ansvar?
– Först och främst handlar det om de mänskliga rättigheterna, som måste tillfredsställas för alla människor, även romer som vistas här.
– Det har riktats mycket kritik mot Malmö och hur man har hanterat situationen där, men vi är inte mycket bättre i Lund. Visst, vi har ett åretrunt-härbärge, men det är fortfarande så att människor sover i buskar i Lund och blir avhysta från det ena stället till det andra. Det är fel. Individer har rätt till att sova tryggt, har rätt till att bli skyddade mot hatbrott, har rätt till avlopp och vatten, har rätt till att få mat i magen, har rätt till att få sova inomhus. Det står faktiskt i de mänskliga rättigheterna.
Men Hjälp tiggare i Lund sätter inte sitt hopp enbart till kommunen.
– Det kan absolut vara privatpersoner också. Finns där en bonde eller någon annan med lite mer mark som kan ställa upp och låta oss stå ansvariga för det så kan vi se till att det kan komma dit en bajamaja. Man kan inte bara sätta upp en husvagn var som helst, det måste också finnas vatten och avlopp i anslutning, säger Joakim Månsson Bengtsson.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna

Artikel 25
1. Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.
Gå till toppen