Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hon släpper inte butiken

När arkeologen Catherine Svensson tröttnade på att pendla började hon sälja kläder.
De senaste veckorna har Lunds kvinnor köat i hennes butik på Magle Lilla Kyrkogata. Den stänger snart, men öppnar igen i höst.

Catherine Svensson vågade byta yrke. Nu blickar hon framåt och tänker driva butik helt i egen regi. Att handla med varor ligger i familjen, har släktforskning visat.Bild: Ingemar D Kristiansen
Alla UNO Danmark-butiker i Sverige upphör, eftersom företaget som designat och sålt de färgglada plaggen i naturmaterial gått i konkurs. UNO Danmark i Lund är en av drygt 30 butiker i hela Norden och Tyskland som berörs.
Ägaren Catherine Svensson har haft bråda tider efter beskedet. En pall med tolv stora lådor sålde slut på tre dagar. Igen och igen har hon fått svara på frågor om vad som hänt och vad det betyder.
Hon hade ingen erfarenhet av klädbranschen när hon tog över UNO-butiken för två år sedan.
Precis när hon hade bestämt sig för att två decenniers pendling till arkeolog­jobbet i Kristianstad var mer än nog landade ett avgörande meddelande i hennes mejlkorg. Yvonne Liljedahl, som öppnat UNO-butiken ett år tidigare ville gå tillbaka till sitt förskollärarjobb och undrade om någon annan ville ta över.
– Då tänkte jag, varför inte, säger Catherine Svensson.
Adressen lite vid sidan om de stora stråken var väl inarbetad. Här hade Titti Gunnarsson dessförinnan drivit Ärtan med dammärkeskläder under 17 år.
Det K-märkta huset, där butikslokalen på 60 kvadratmeter ligger, lät domkyrkoarkitekten Brunius bygga för sädesförvaring 1848 i anslutning till sin egen pampiga bostad i medeltidsstil.
Ett litet kök i de bakre utrymmena öppnar sig mot en stor grönskande inre trädgård, med porlande springbrunn, valnötsträd och magnolia och spaljerade päronträd i blom. Här växer ginko och ek höga, här grönskar fikonträd, vinstockar och humle.
Vid sidan om arbetet som arkeolog hade Catherine Svensson virkat och filtat ullsmycken som hon sålde via Etsy på nätet.
– Det gick förvånansvärt bra, trots att jag inte hade någon marknadsföring. Jag fantiserade om att ha en butik och var fixerad vid garner och virkning. Men det är svårt att fatta ett beslut när man är nästan 50.
Att ta över UNO-butiken 2014 var både nervöst och roligt. Eftersom det var en franchiselösning behövde hon inte låna stora pengar för att köpa in ett lager.
– Det har gått över förväntan, säger hon om tiden som passerat.
Hon gillar det sociala samspelet och blir glad när kunder som visar att de är "lite allmänt missnöjda med sig själva" hittar något klädsamt att sätta på sig och går därifrån på bättre humör. Andra verkar uppskatta att hon, på en lagom ljudnivå, spelar musik i högtalarna som hon själv tycker om.
Butiken med tidlös design och starka färger har dragit framför allt medelålders och äldre kvinnor, allt från finlemmade och ibland frusna, till stora och periodvis varma. Nära 600 följer affären på Facebook. Över 500 står på mejllistan.
UNO Danmarks konkurs ställde allt på sin spets.
–  Jag tänkte väldigt snabbt: jag är inte färdig med det här, säger hon.
Planen är att fortsätta i egen regi med kläder i naturmaterial, många färger och ett stort storleksspann, gärna med design som framöver också lockar även en något yngre kundkrets.
Catherine Svensson har eget kontrakt på lokalen, stänger sannolikt sista maj och tänker sig en nyöppning först till hösten. Stamkunderna har ändå redan köpt sina vår- och sommarkläder till UNO:s utförsäljningspriser.
– Jag ska ta det lugnt och ta en riktigt välbehövlig semester. Det har varit väldigt intensivt. Det är lite tufft, särskilt när man inte hinner äta. När jag har lite tid på mig tänker jag renovera och slipa golv.
Jakten på nya klädleverantörer är redan igång. Många kunder har tipsat om sina favoritmärken.

Catherine Svensson

Aktuell: Säljer ut UNO Danmarks kläder, sedan leverantören gått i konkurs och hennes franchisekontrakt sagts upp.
Tidigare yrke: arkeolog och webansvarig vid regionmuseet i Kristianstad.
Ålder: 50 år
Familj: Sambo och en 20-årig dotter.
Bor: I lägenhet vid Sparta i Lund.
Okänd talang: Har lätt för att skriva spegelvänt. "Jag tycker det är busenkelt".
Gå till toppen