Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lite slappt i handlaget men fin nostalgifaktor

Bullen är en av Malmlös mer anrika restauranger.Bild: Emma Larsson

Bullen

Adress: Storgatan 35, Malmö, www.bullen.nu. Tel: 040-12 12 41. Öppet: Mån-fre 11.30-01, lör 12-01, sön 13-22. Priser: Förrätter 65-230 kr, huvudrätter 159-259 kr, efterrätter 18-99 kr. Typ av kök: Klassiskt. Atmosfär: Murrig pub.

Det finns nog inget ställe i Malmö som är så stammistätt som Bullen, som länge hade det officiella namnet Två krögare. Här har de mest återkommande gästerna till och med tilldelats ett stammisnummer och medan vi väntar på att få beställa sitter vi och funderar på om denna nummerlista är det första all nyanställd personal förväntas lära sig.
Sedan undrar vi om det finns en återväxt bland klientelet, annars blir det mycket tomt bland stammisborden om tjugo år, med tanke på att de flesta gäster vid det här laget har nått en aktningsvärd ålder.
Majoriteten av rätterna som serveras här har också varit med på den kulinariska kartan ett tag. Vi läser menyn och finner allt från pyttipanna och stekt rimmat fläsk med löksås till silltallrik och råbiff. Bland de mer moderna serveringarna hittar vi hamburgare och vegetarisk lasagne.
Detta är dock inte stället man går till som vegetarian. Här sitter man omgiven av mörka träpaneler, mönstrade tapeter, uppstoppade fåglar och porträtt av gamla kungar och dricker öl och äter kött.
Ölutbudet är brett och personalen kan det i princip utantill. Vi känner att vi är i trygga händer och tar itu med en ros kallrökt lax med stuvad spenat och pocherat ägg för 136 kronor. Spenaten är mild, gräddig och len och blir en välbehövlig kontrast till laxens sälta. Ägget är fortfarande lätt krämigt i mitten.
För 125 kronor får vi en ganska lös gubbröra med mycket ansjoviskryddad sill och lite hackat ägg på en bit cirkelformad kavring. En ganska fri tolkning av originalets betydligt mer potatisbetonade anrättning, men god ändå.
Vi är besvikna över att kalvlevern är borta men tröstar oss med köttbullar för 210 kronor och en ost- och skinkfylld schnitzel för 209. Köttbullarna är gjorda på kalvfärs och därmed lite torrare än vi önskat, men de räddas av den rikliga mängden gräddig whiskysås, en skål utsökta rårörda lingon och ett luftigt potatismos samt lite pressgurka i ännu en skål.
Schnitzeln smakar som en panerad varm macka med sin matiga fyllning, med vi är inte särskilt förtjusta i vare sig de ugnsrostade potatisarna som smakar grillkrydda eller kryddsmöret som smakar billig curry.
Däremot uppskattar vi den återhållsamt sötade crème brûléen för 99 kronor, vilken serveras med en matig svartvinbärssorbet. Det är skönt med något friskt och syrligt efter denna relativt tunga måltid. En tallrik "Swoosh!” för 88 kronor är i princip en marängsviss, med små maränger, några kulor vaniljglass som smakar färdigköpta, en curd på passionsfrukt samt grädde med en märklig ton av sprejflaska. Den kunde ha behövt lite mer kärlek.
Bullen har blivit lite tröttare sedan vårt förra besök, lite mer slapp i handlaget, men är fortfarande ett fascinerande tillhåll och ett gott tips till den som letar efter husmanskost som den smakade förr.
Gå till toppen