Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmöteater startar restaurang och teaterskola

Nu får Glassfabrikens tidigare lokal på Kristianstadsgatan i Malmö liv igen. Södra Communityteatern inviger på lördagen lokalerna och kommer att driva teaterverksamhet, kafé, restaurang, humorklubb, teaterskola och löpcommunity.
Det är svårt att tänka sig att Södra Community Café ska öppna på lördagen för de ser på fredagsförmiddagen ut att ha veckor av arbete framför sig i lokalen. Men det är stora planer som smids på det som tidigare var kaféet Glassfabriken på Kristianstadsgatan i Malmö.
Jonas Jarl och Mikael Olsson Al Safandi är två rutinerade herrar. Jarl har drivit Södra Communityteatern sedan 2011 i Malmö och har varit programchef på Moriskan. Mikael Olsson Al Safandi har varit programdirektör på SVT, programledare i Sveriges Radio och har på senare tid också varit engagerad på Moriskan.
Nu ska de tillsammans med arkitekturskribenten Leo Gullbring starta Södra Community Café där det ska samlas en communityteater, kafé, restaurang, samtalsscen och mycket annat.
På fredagseftermiddagen ska det dyka upp ett tjugotal volontärer och hjälpa till att röja inför lördagens invigning. På lördagskvällen ska man visa upp ett smakprov på den egna teaterföreställningen ”Projekt Skåne” som ska handla om skådespelarnas egen relation till Skåne och om när man satte sin första fot på skånsk mark. Den 27 maj är det premiär för föreställningen.
– Namnet på föreställningen är väldigt medvetet valt för Skåne är också ett projekt. Inget med Skåne är beständigt, utan det är vi som är här just nu som är Skåne. Så det är en hyllning till Malmö och Skåne, säger Jonas Jarl och berättar att även Mikael Olsson Al Safandi ska stå på scen som skådespelare.
Kaféet hoppas de kunna dra igång nästa vecka och tanken är att ha en uteservering på innergården där det är sol från morgon till sen eftermiddag. Nu söker de alkoholtillstånd för att kunna servera vin och ha öppet på kvällarna. Då flyttar de uteserveringsverksamheten till gatusidan för då finns kvällssolen där.
Jonas Jarl på innergården som nu ska få en uteservering.Bild: Jonas Gillberg
Hur förklarar ni själva communityteaterns verksamhet?
– En communityteater bygger på medborgarnas egna berättelser. Det som sällan hörs eller syns på våra andra teaterscener. Det är lätt för mig som 50-årig vit medelklassman att känna igen mig på svenska teatrar för 99 procent av all teater handlar om mig. Men det finns många som inte kan känna igen sig i Lars Noréns pjäser, säger Jonas Jarl.
Han ser Södra Communityteatern som en omfördelningszon där man ser till att andra röster får plats i det offentliga rummet. Och det handlar inte bara kom härkomst, utan lika mycket om klass.
– Det är lika många från Almgården som inte får yttra sig. Underklassen står med samma behov som de med icke-svensk bakgrund, säger Jonas Jarl.
I höst startar de en teaterskola med namnet Identity Drama Lab med inspiration från Identity Drama School i London.
– Den startade 2003 på den tiden när man sade till unga svarta skådisar att det inte var någon idé att de teaterutbildade sig för det fanns för få roller. Idag är det till Identity Drama School som Hollywood och europeiska filmbolag vänder sig för att hitta nya skådespelare, säger Jonas Jarl.
De startar med åtta platser i höst och det blir hård teaterträning varje eftermiddag i fyra timmar.
– Vi vill gärna att äldre skådespelare från Stadsteatern ska komma hit och jobba som röstpedagoger eller dela med sig av sin erfarenhet i scenisk gestaltning, säger Jonas Jarl.
Men Indentity Drama Lab är bara ett av många projekt som planeras på Södra Community Café. Det finns även:
* Community Camera. ”’Det är ett filmprojekt där vi sätter kameran i händerna på dem som själva ofta blir filmade. I det här fallet delar vi ut tjugo kameror till romer som ska skildra sin dag och berätta om sina perspektiv”, berättar Jonas Jarl.
* Community Standup. ”Vi vill lyfta svensk standup från underbyxorna till pannloberna. Mycket av det som görs i Sverige idag är skit. Vi vill att den ska betyda något och vi tycker det finns en stor potential”, säger Mikael Olsson Al Safandi.
* Turnétråd. Södra Communityteatern startar tillsammans med Teatergrad i Köpenhamn, Nordic Black Theatre i Oslo och Communityteatri i Helsingfors en teaterturnétråd där man ska utbyta föreställningar.
* Bygdespel. ”Längre upp i Sverige är bygdespelstraditionen stark. De fungerar som en communityteater där de som bor där gör dessa stora jättespel. Vi vill göra det som ett sätt att skapa intresse för communityverksamhet. Vi tänker oss 200 personer som gör ett bygdespel på Möllevångstorget. Alltifrån Räddningsverkets musikkår till fristadsmusiker till linedancelag från Limhamn”, säger Jonas Jarl och Mikael Olsson Al Safandi.
* Community Running och Community Cykel. Ska hjälpa ensamkommande och folk på transitboende och hbv-hem att hitta ett sammanhang genom löpning och cykling. De ska fungera som en introduktion till staden där man springer och cyklar till institutioner som Arbetsförmedlingen eller till olika kulturinstitutioner.
* Gästspel. Dramaten i Stockholm har redan planerat in ett gästspel av ”Svenska hijabis” på Södra Community Café. Kulturrådet planerar att förlägga debatter där.
Södra Community Café invigs lördagen den 7 maj klockan 19 på Kristianstadsgatan 16.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen