Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Fem öar försvunna i Stilla havet

Fem öar i Salomonöarna i Stilla havet har försvunnit på grund av stigande havsnivåer och kusterosion, enligt en australisk studie som publicerats i tidskriften Environmental Research Letters. Forskarna drar slutsatsen efter att ha undersökt flygbilder från 1974 till 2014, och intervjuat boende i området.
Fem öar har försvunnit i Salomonöarna i Stilla havet. Bilden är tagen utanför Salomonöarna huvudstad Honiara. Arkivbild.Bild: FOTOPRESS
Öarna som försvann var obebodda men användes till och från av fiskare. De hade växtlighet, var uppemot fem hektar till ytan, och uppbyggda kring korallrev.
Ytterligare sex öar i området har kraftigt eroderats. På två av öarna har invånarna tvingats flytta när vågorna spolat bort deras byar.
Öar som utsätts för kraftiga vågor har drabbats i högre utsträckning än de som ligger skyddade. Den senare slutsatsen kan vara värdefull inför framtiden, tror forskarna, eftersom de pågående klimatförändringarna befaras leda till att fler öar i Stilla havet eroderas.
Gå till toppen