Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem öar försvunna i Stilla havet

Fem öar i Salomonöarna i Stilla havet har försvunnit på grund av stigande havsnivåer och kusterosion, enligt en australisk studie som publicerats i tidskriften Environmental Research Letters. Forskarna drar slutsatsen efter att ha undersökt flygbilder från 1974 till 2014, och intervjuat boende i området.
Fem öar har försvunnit i Salomonöarna i Stilla havet. Bilden är tagen utanför Salomonöarna huvudstad Honiara. Arkivbild.Bild: FOTOPRESS
Öarna som försvann var obebodda men användes till och från av fiskare. De hade växtlighet, var uppemot fem hektar till ytan, och uppbyggda kring korallrev.
Ytterligare sex öar i området har kraftigt eroderats. På två av öarna har invånarna tvingats flytta när vågorna spolat bort deras byar.
Öar som utsätts för kraftiga vågor har drabbats i högre utsträckning än de som ligger skyddade. Den senare slutsatsen kan vara värdefull inför framtiden, tror forskarna, eftersom de pågående klimatförändringarna befaras leda till att fler öar i Stilla havet eroderas.
Gå till toppen