Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Kemidoktorn med en giftig OS-formel

Boxare och doktor i kemi.I Anna Laurell Nashs vinnande OS-formel ingår maken Daniel Nash. Ett samarbete det kan slå gnistor om.

OS-boxaren Anna Laurell Nash är doktor i kemi:” För mig har det alltid varit självklart att plugga på universitet, men att doktorera var mer ett aktivt val.”Bild: Peter Frennesson
– Ibland är det en utmaning. Men att kunna göra den här resan tillsammans med honom är jäkligt häftigt. Vi måste ha ett förhållande i boxningslokalen och ett utanför. Det är inte problemfritt, men det har funkat ganska bra, säger Anna Laurell Nash med ett leende.
Problemen?
– Vem som bestämmer. Ska han säga till mig vad jag ska göra? Speciellt när jag har så mycket erfarenhet. När man tränar med någon måste man lämna över sig själv. Måste vara med på de förändringar som tränaren vill göra. I början var jag envis och visste bäst, men jag jobbar på det. Ibland kan det vara svårt att bli tillsagd.
När vi träffas över en latte har Lundatjejen Anna Laurell Nash lämnat Stockholm för ett tillfälligt Skånebesök.
Att skilja på boxningsrelationen och det privata förhållandet står ständigt i centrum. Det finns ingen ”on eller off-knapp”.
– I början fick jag aktivt tänka: nu slår vi på. Nu sker det mer automatiskt, fast ibland grälar vi, men det är inte så farligt och det händer väldigt sällan.
Kan ni bara gå ut ur era roller när ni lämnar boxningslokalen?
– Ibland följer rollerna med när vi åker hem och Daniel säger till mig vad jag ska göra med disken. Då blir det problem! Och det måste rättas till. Men ibland måste man kunna skratta åt situationen. För det är ganska roligt, berättar Anna Laurell Nash.
Du är 36 år och ska vara med i Rio-OS. Känner du dig gammal?
– Nej, förra gången, i London 2012, tänkte jag mycket mer på min ålder och då fick jag kommentarer, som ”Sista chansen”, men nu är det så uppenbart att jag inte ens tänker på det.
2013 höjdes maxåldern för OS-boxare från 34 till 40 år och det blev en ny chans för Anna Laurell Nash.
– Jag förstår överhuvudtaget inte varför man ska ha en åldersgräns. Vad det handlar om är att vara vid god hälsa. Vissa är inte ”fit” i den åldern, andra är det.
Du är en av få som har återupplivat idrottskarriären efter SVT-programmet ”Mästarnas Mästare” (deltog 2014)...
– Jag slutade helt efter London 2012, jag kunde ju inte göra ett OS ytterligare på grund av åldersgränsen. Men jag hade problem med att jag inte var boxare längre. Jag hade inte kommit över det. Jag var ledsen. Deprimerad. Det var något som saknades.
2014 hade Anna Laurell Nash kommit över den värsta ångesten efter boxningskarriären, men behövde komma i form inför tv-programmet och började träna boxning.
– Jag kände direkt glädjen i kroppen. Allt kickade igång igen. Inom mig var känslan: ”jag vill, vill, vill”. Det är Mästarnas mästares fel att jag är tillbaka igen, säger Anna Laurell Nash.
Med tanke på den höjda OS-åldersgränsen var det bara att köra. Den fysiska statusen är bättre än någonsin.
– Jag är i fantastisk form. Det handlar mer om vilka mentala barriärer man sätter för sig själv. Vad jag märker jämfört med för tio år sedan är att jag behöver vila mer mellan träningspassen. Jag klarar hård träning bättre, är starkare, uthålligare och har mer kunskap, men jag behöver ta den där vilodagen.
Du är från en akademisk miljö. 2014 disputerade du i organisk kemi. Hur viktigt vad det för dig?
– Jag kommer från en extremt akademisk bakgrund. För mig har det alltid varit självklart att plugga på universitet, men att doktorera var mer ett aktivt val. Det har varit otroligt spännande. Något jag ville bli klar med för att kunna satsa på boxningen igen.
Var boxningen självklar?
– Nej, jag har blivit uppfostrat till att träna och sköta hälsan. Men boxningen började jag med sent, som sjuttonåring.
Var det kontroversiellt i familjen?
– Ja. Jag gick ned i boxningslokalen för att jag hade hört att det var en bra motionsform med skuggboxning och slå på säcken, men jag skulle absolut inte gå in i boxningsringen. Jag sa inget hemma att jag boxades, men familjen upptäckte det när de läste tidningen.
Anna Laurell Nash beskriver de initiala familjereaktionerna som blandade, men efterhand växte hemmasupporten.
– De har respekterat mina val. När jag boxades i OS-kvalet följde hela familjen mig på en ganska dålig streamsändning och hade en chattgrupp. De är så himla involverade.
Du har två VM-guld, hade du velat byta dem mot ett OS-brons?
– Ett brons? En svår fråga. Jag hade bytt bort ett guld. En OS-medalj smäller högt. Dels för att det är så svårt att ta sig till OS, dels för att det är svårt att prestera när man väl är på plats. Det märkte jag i London.
Hur är egentligen OS-kläderna?
– Tänk utmaningen, att göra kläder som passar små gymnaster och stora roddare. Det finns rätt många saker som är snygga och en del som aldrig passar, bara för att de är konstiga. Men man känner sig lite finare i OS-kläderna, det är en speciell garderob för det tillfället.

DrömscenaRIO för Anna Laurell Nash

– Jag kan slå alla om jag får ut min bästa boxning, men det är också det svåra. Att kunna göra det under en hel match.
– Alla sa innan London hur speciellt ett OS är. Det är så stort med säkerhetspåslaget, mycket publik och media. Och går man och käkar kan en superstjärna gå förbi. Jag brukar inte bry mig, men jag blev påverkad.
Tre saker i kofferten
1) En bra bok. Minst en. Det är mitt sätt att komma undan nervositeten. I samband med tävlingar läser jag mycket kriminalromaner. Enkelt att komma in i dem, kan gräva ned sig och sträckläsa.
2) Bra musik, det är fin avslappning. Jag gillar reggae, gammal soul från 1990-talet, lite nyare R&B. Lite vad jag känner för dagen.
3) Ett par byxor som jag fick av min man i samband med jag gjorde comeback. Ska egentligen inte ha lyckosaker, men jag kallar dem för mina Rio-byxor. Brukar ha byxorna när jag softar.
OS-meriter
London 2012: 5:a i 75-kilosklassen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen