Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Toughest: En skitig folkfest som fyllde Ribban

Genom sand, lera och vatten. Strax under 6000 löpare hade anmält sig för att springa vårens skitigaste och slitigaste lopp på Ribban.
– Det är folkfest. Helt fantastiskt att hela Malmö samlas såhär, säger Linda Sjöstrand, projektledare.

Toughest kom till Malmö för fjärde gången, och folket kom till Ribban. I år hade banan flyttats närmare Västra hamnen med huvudområde vid hundrastplatsen. Där fanns också flera av hindren och de stora folkmassorna.
Kasper Nordström, 8 år, gillar att springa, men att blåsa såpbubblor med lillebror Simon, 4 år, medan andra springer funkar också.– Men om jag var med i loppet skulle det gå jättesnabbt såklart, säger han.Bild: Hussein El-Alawi
– Målet är att locka en bred målgrupp med en hinderbana som alla kan klara utifrån sina egna förutsättningar. Det handlar mer om att övervinna sina egna hinder. En del har höjdrädsla, andra vattenfobi, men alla ska kunna vara med, säger Linda Sjöstrand.
Löparna kan välja tre svårighetsnivåer runt banan. En svår och teknisk eller en enklare och något mer tidskrävande. För den som inte klarar ett hinder finns möjligheten att ta en straffrunda.
– Det här är en rolig grej som man kan göra själv eller tillsammans med sina kompisar. Men alla kan ta sig runt.
Toughest samlade masspublik. Arrangörerna räknade med att närmare 25 000 personer kom till Ribban för loppet.Bild: Hussein El-Alawi
Svaren på varför man springer är lika många som de anmälda löparna.
– Man vill förnedra fyra kollegor och bli kompis med fyra andra, säger Per Röstlund som anmält sig med arbetskompisarna från Gambro Baxter i Lund.
– Utmaningen, pulsen maxar ju på topp hela tiden, säger kollegan Lars Selander.
Sist Per Röstlund sprang loppet var för två år sedan.
– Det tar ungefär så lång tid att ta igen sig, men den här gången ska vi ta oss runt på bättre tid. Man är ju lite äldre nu och alla vet ju att man blir snabbare med åren.
Bild: Hussein El-Alawi
För Leire Cilleruelo Boira handlar loppet mest om att utmana sig själv.
– Hälften galenskap och hälften 40-årskris. Men jag tävlar bara mot mig själv. Jag ska klara så många hinder som möjligt, det är det viktiga, säger hon.
Arrangörerna räknar med att uppåt 25 000 var på plats för att hetsa runt hinderbanan eller heja fram löparna. Och många valde att göra som Sofia och Fredrik Nordström, parkera sig på picknickfilten och se världen flåsa förbi.
Bild: Hussein El-Alawi
– Visst blir man lite sugen på att springa. Vi kanske anmäler oss nästa gång, det tar nog ungefär ett år att peppa mentalt för en sådan här grej, säger Sofia Nordström.
– Vi börjar med en fika, sedan får vi ta tag i styrketräningen, säger Fredrik Nordström.
Bild: Hussein El-Alawi
Vann gjorde Jonathan Albon, på tiden 38 minuter och 58 sekunder. Tvåa kom Krister Sellman på 40 minuter och 50 sekunder, medan god trea blev Linus Hultegård på 40 minuter och 55 sekunder. På damsidan vann Karin Karlsson på tiden 52 minuter och 21 sekunder. Tvåa blev Anna Svensson på 53 minuter och 10 sekunder, och trean heter Sara Trolte, som sprang banan på 53 minuter och 55 sekunder.

Toughest i siffror

6000 löpare.
25000 personer på Ribban.
24000 vattenmuggar delades ut.
40 hinder.
8 km lång bana.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gå till toppen