Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordkorea utvidgar kärnvapenarsenal

Det ledande kommunistpartiet i Nordkorea har under sin partikongress antagit en policy för att förbättra och utvidga landets kärnvapenarsenal, enligt statliga medier.

Kommunistpartiet i Nordkorea har under sin partikongress antagit en policy för att förbättra och utvidga landets kärnvapenarsenal.Bild: Uncredited/AP/TT
Kongressen, som rent tekniskt är Nordkoreas högsta beslutande organ, beslutade att "stärka kärnkraften i självförsvarssyfte både vad gäller kvalitet och kvantitet", uppger landets statliga nyhetsbyrå KCNA.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade tidigare under kongressen att hans land bara kommer att använda kärnvapen om landets suveränitet hotas av andra länder med kärnvapen.
Han är också villig att normalisera förbindelserna med stater som har varit fientliga mot Nordkorea, uppger landets statliga nyhetsbyrå KCNA.
Landet kommer att hålla sig till icke-spridning av kärnvapen och sträva mot att få ett slut på kapprustningen i världen, sade Kim Jong-Un på partikongressen.
Nordkorea har gjort liknande uttalanden tidigare. Vid sitt första kärnvapenprov 2006 intygade Nordkorea att man aldrig kommer att vara den som först använder kärnvapen. Samtidigt har man upprepade gånger hotat att attackera USA och Sydkorea.
Gå till toppen