Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nordkorea vill lugna. Men kärnvapenskramlar på samma gång.

Det ligger nära till hands att betrakta Nordkorea och dess diktator Kim Jong-un som ett skämt – ett slags bisarr operettstat styrd av en minst lika bisarr operettfigur. Nära till hands – men samtidigt ett allvarligt misstag.
Entusiastiska applåder från åhörarna när "den käre ledaren" Kim Jong-un talar vid det nordkoreanska kommunistpartiets kongress.Bild: Uncredited
För det finns inget komiskt med Nordkorea.
Inte för den nordkoreanska befolkningen på 25 miljoner – plågad av återkommande perioder av svält, utsatta för hjärntvätt från barnsben, dömda till ett liv i vad som inte gärna kan beskrivas som något annat än ett enda, gigantiskt, hårdövervakat fångläger.
Inte för grannländerna – Nordkorea må vara så fattigt att det knappt klarar att ge sina egna medborgare mat och tak över huvudet, men det är ett till tänderna beväpnat fattighus. Landet har kärnvapenkapacitet och hotar med jämna mellanrum också att använda kärnvapen.
Fast på den pågående partikongressen i huvudstaden Pyongyang slog Kim Jong-Un an en ton som med lite god vilja och med nordkoreanska mått mätt skulle kunna kallas försonlig: Nordkorea kommer bara att använda kärnvapen om landets suveränitet hotas av andra länder med kärnvapen, försäkrade Kim.
Partikongressen är den sjunde i landets historia och den första sedan 1980. Den inleddes i fredags, men när den avslutas är oklart.
Kongressen har i förväg beskrivits som närmast en kröningsceremoni för Kim Jong-un, som ärvde makten efter fadern Kim Jong-ils död 2011. Med hjälp av utrensningar och ommöbleringar i ledarskiktet har Kim Jong-un konsoliderat sitt maktinnehav och det är detta som nu ska bekräftas på kongressen.
Under lördagen avlöste de höga partifunktionärerna varandra i talarstolen, där de i lyriska ordalag hyllade "den käre ledaren". Enligt den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån hade Kim dessförinnan redovisat inget mindre än "ett encyklopediskt politiskt program som erbjuder perfekta lösningar på alla problem".
I sitt kongresstal tillkännagav Kim en ekonomisk femårsplan, den första sedan 1980-talet, avsedd att få fart på tillväxten. Planen är en del av Kim Jong-uns satsning kallad byungjin som ska ge utrymme både för ekonomisk tillväxt och fortsatt utveckling av landets kärnvapen.
Kärnvapenutveckling lär dock förbli den prioriterade uppgiften.
Nordkorea genomförde sin första kärnvapentest 2006. Efter det har landet vid upprepade tillfällen hotat att använda kärnvapen mot såväl Sydkorea som USA. Och medan Kim Jong-un talade om att normalisera förbindelserna även med stater som har varit fientliga mot Nordkorea, hördes andra, aggressivare röster på kongressen.
Ri Myong-su, generalstabschef vid armén, varnade att Nordkorea är redo att när som helst slå med kärnvapen mot "de amerikanska imperialisternas baser", även på det amerikanska fastlandet.
Den förmågan har knappast Nordkorea. Inte än, men det råder inte någon större tvekan om att det är dit regimen strävar. Om inte annat så för att säkra den egna överlevnaden. Den senaste månaden har Nordkorea genomfört flera försök med interkontinentala robotar. Försöken var vad det verkar inte särskilt framgångsrika, men om Nordkorea får hållas lär landet förr eller senare utveckla tekniken.
Hårda sanktioner har inte fått den nordkoreanska regimen att ändra sin politik. Landets isolering, till stora delar självvald, är svåröverträffad.
Kina, som är Nordkoreas viktigaste allierade, skulle kunna göra skillnad. Peking har på senare tid uttryckt sitt missnöje med Nordkoreas provokationer, men tycks inte ha intresse av att på allvar dra åt tumskruvarna.
Kim Jong-uns utspel innebär förmodligen inte någon kursändring för regimens del, men det finns inga skäl att på förhand helt avfärda möjligheten av en öppning.
För landets invånare är livet på många sätt ett helvete. För omvärlden är Nordkorea ett helvetiskt svårt problem att lösa.
Gå till toppen