Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olympia tar form

När Helsingborgs IF i eftermiddag tar emot Malmö FF i årets första Skånederby är det på ett Olympia som endast rymmer 11 500 åskådare, men som byter skepnad i rask takt.

Olympia är i förändring. 2017 ska det vara klart, men redan nu kan man se vad som väntar. Tre läktare är i princip klara utvändigt. Den fjärde är på god väg.
– Först och främst så är det inte en ny arena. Det är en uppgraderad variant av något som stått på samma plats sedan 1898. det är vi väldigt stolta över, säger Frederik Ericsson, evenemangsansvarig i HIF.
Den östra och södra läktaren är färdiga och den norra är utvändigt klar. Det som saknas är stolar på övre etage och bygge på insidan. Dessutom är storbildsskärmen på plats, men inte inkopplad.
Norra läktaren kommer under hela säsongen enbart att utnyttjas av gästande supportrar. I derbyt har MFF tilldelats 1 150 biljetter, vilket är de överenskomna tio procenten av arenakapaciteten.
– Det ser ut ungefär som vanligt för bortasupportrarna. Man går in genom parkmiljön och tar sig sedan in på sin ståplats genom läktaren. Nu är man under tak och mer vindskyddat än tidigare, säger Frederik Ericsson.
Till premiären 2017 är det tänkt att hela upprustade Olympia ska stå redo.
Hur skulle du beskriva den upplevelse som väntar?
– Först och främst ser man ett snyggt och maffigt bygge utifrån. Det blir inbjudande med mycket mindre staket. Väl inne är det en modern arena med det bästa i form av kiosker och toaletter. Sportbaren har redan visat sig vara en succé.
Den västra läktaren blir en renodlad matchläktare anpassad efter Uefa-standard. Två stora omklädningsrum, pressutrymme och domarrum i botten. Ovanför blir det en restaurang och högst upp en lång pressläktare.
– Det finns ett önskemål från kommunen att få fler landskamper hit och då är den nya västra helt perfekt. Vi har byggt en arena för framtiden och bygger bort de problem som vi sett på andra arenor.
Totalkapaciteten för allsvenskt spel kommer allt ligga på runt 16 000 åskådare. Alltså ungefär som innan ombyggnaden.
– Olympia blir inte större. det blir bara en större upplevelse, säger Frederik Ericsson.

Nya Olympia i siffror

Ståplats söder: cirka 4 000 åskådare
Ståplats norr: ca 1 450
Sittplats: ca 11 000
Bistro på östra: ca 400 gäster
Restaurang på västra: ca 300
Sportbar på södra: ca 1 000
Gå till toppen