Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Isabella Lövin – betrodd trots kort tid som politiker

- Jag är hedrad och glad, sa Isabella Lövin när hon lanserades som valberedningens kandidat till nytt språkrör.

Isabella Lövin (MP)Bild: Janerik Henriksson/TT
Isabella Lövin, 53, har en relativt kort bakgrund som politiker. När hon tog plats i Miljöpartiet som EU-parlamentariker i samband med Europavalet 2009 var hon känd som journalist och författare till den prisbelönta boken ”Tyst hav: Jakten på den sista matfisken”.
Som EU-parlamentariker 2009-2014 arbetade hon främst med den reform av unionens fiskeripolitik som genomfördes under mandatperioden. Hon fokuserade på internationella aspekter och kampen mot olagligt fiske.
Hon behöll utrikesperspektivet när hon tog plats i S/MP-regeringen hösten 2014 och utsågs till biståndsminister.
- Jag är den första biståndsministern någonsin som tvingats skära i någonting, konstaterade Isabella Lövin nyligen i en intervju i Dagens Nyheter.
Hon syftar på att S/MP-regeringen utökade den andel av biståndsbudgeten som läggs på flyktingmottagandet när antalet asylsökande ökat kraftigt. Detta har svidit i många miljöpartistiska hjärtan eftersom partiet inför valet 2014 riktade kraftig kritik mot att Sverige delvis finansiera flyktingmottagandet med pengar från biståndsbudgeten.
Isabella Lövin lyfte själv fram sin politiska meritlista som "annorlunda erfarenheter" vid presskonferensen när hon lanserades som språkrörskandidat.
- Jag har ett brett internationellt och globalt perspektiv, och jag ser att det finns mycket att tillföra i den svenska debatten. Utrikespolitiken har blivit inrikespolitik. Här finns mycket som jag känner är viktigt, sade hon.
När Åsa Romson och Gustav Fridolin ställde sina poster till förfogande började miljöpartister snabbt att tala om Isabella Lövin som tänkbart nytt språkrör. Hon nominerades till språkrörposten av Norrbottendistriktet (som även ville byta ut Gustav Fridolin). Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith och publicisten Bertil Torekull gav henne öppet stöd.
När Gustav Fridolin välkomnade Isabella Lövin som språkrörskandidat vid sin sida kallade han henne "en av våra starkast lysande stjärnor".
Isabella Lövins kritiker hänvisar till bristande politisk erfarenhet samt till att hon värvades direkt av partiledningen istället för att jobba sig uppåt på partimeriter.
Liksom Peter Eriksson tillhör Isabella Lövin den del av Miljöpartiet som prioriterar regeringsmakten och är villig att kompromissa för att få inflytande.
Isabella Lövin föddes 1963 och växte upp i Avesta. Hon bor i Stockholm, och hennes närmaste familj är maken och två vuxna barn.
Gå till toppen