Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det är allt tryggare och trevligare kring de allsvenska fotbollsmatcherna

HIF-anhängare sjunger på Olympia.Bild: Britt-Mari Olsson
Jag tror att många kommer att gå på allsvenska matcher denna fotbollssäsong. Innan den är över kommer säkert fler än två miljoner biljetter ha sålts. Vi är vanliga, vettiga människor – det är värt att ha i åtanke. Vi är pensionärer, barn, kvinnor, män, arbetslösa, rika, gifta, separerade och så vidare. Vi är helt enkelt en brokig skara som gillar fotboll och att skapa stämning på läktarna.
Jag förstår de som tycker det är obehagligt med knallskott och oroligheter på stan. Knallskott är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. 90 personer ska inte behöva omhändertas inför en match så som det var i söndags. Alla människor har rätt till det offentliga rummet, även när det är fotbollsmatch. Alla har rätt att känna sig trygga på gator. Men vems är felet att det inte alltid är så i dag?
De allsvenska klubbarna gör redan mycket för att göra evenemangen säkra för spelare och supportrar. Både idrottsföreningar och supporterklubbar genomför ett betydande värdegrundsarbete. 14 000 tolvåringar har sedan 2006 exempelvis träffat HIF:s eldsjäl Fia Nilsson-Sandell som driver klubbens skolsatsning ”Dagens Ungdom - Vår Framtid”. Det finns också liknande verksamhet för äldre ungdomar. Målet är att göra läktarna säkra och så inkluderande som möjligt.
Det verkar också ha gett resultat eftersom fler än på mycket länge valt att besöka allsvenskan förra säsongen och i år. Vi som vill se till att det finns en trygg stämning innan, under och efter match behöver komma med konstruktiva förslag.
Dessvärre gjorde representanter för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting i samband med ett Stockholmsderby i oktober 2015 det motsatta. Dessa föreslog att ett lag skulle tvingas spela utan publik som ett straff för händelser som skett utanför arenan. Hur blir det tryggare utanför arenan för att ingen publik släpps in? Vilket mandat har en fotbollsklubb att agera väktare på gator och torg?
Förslaget kritiserades för att det skulle innebära kollektiv bestraffning. Det är inte rätt väg att gå. Jag tror inte att samhället i stort tjänar på att fotbollen har egna lagar, som maskerings- och tillträdesförbudet. Samma lagar ska gälla för alla överallt i samhället.
I Sverige har vi en statlig myndighet som ansvarar för att ordningen på gator och torg upprätthålls, nämligen polisen. Alla klubbar i Sverige gör sitt bästa för att samverka med polisen i syfte att öka tryggheten och bekämpa brottslighet. I en fungerande rättsstat lagförs de kriminella som finns, bedömda individuellt efter de förseelser de gjort sig skyldiga till. Denna princip måste omfatta samtliga grupper i samhället, även fotbollssupportrar. Om vi börjar göra undantag från detta – vilken är då nästa grupp som ska undantas?
Jag vänder mig också mot den bild som målas upp av fotbollsläktare som sällsynt otrygga eller farliga platser. Det är helt enkelt inte sant. Jag tror på en fortsatt dialog mellan supporterföreningar, fotbollsklubbarna och berörda myndigheter. Det är ett arbete som har gett resultat tidigare och det kommer att fortsätta att ge resultat.
De problem som finns kring supporterkulturen ska uppmärksammas och bekämpas. Men jag upplever att de problemen är avsevärt mindre i dag än de var för 10 eller 20 år sedan. När jag blev supporter var det fler gripanden inför match ofta oroligt flera timmar efter slutsignal. Läktarsångerna var mer hatiska och hetsen mellan supportergrupper var mer omfattande.
Min bild är också att det är allt fler olika typer av personer som går på match. Vi som inte är intresserade av våld och knallskott går ihop och signalerar vår hållning tydligare.
Det finns en positiv utveckling och ett brett stöd för klubbarnas och supporterorganisationernas säkerhets- och värdegrundsarbete. Jag hoppas att de ansträngningar och framsteg som har gjorts för en öppen och inkluderande fotboll ska få större utrymme i debatten.
Det finns inget bättre än att stå med klacken och sjunga för ditt lag. För mig är det en underbar känsla att få ta i allt vi kan så att det ekar HIF ända bort till bortaklacken när bollen är i mål eller målvakten tar den där straffen.
Emma Wennerholm
Emma Wennerholm är HIF-supporter, arbetar som barnskötare och är engagerad i fackförbundet Kommunal och sitter i styrelsen för Vänsterpartiet Skåne. Hon har gått på allsvensk fotboll i 20 år.
Gå till toppen