Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Multimedicinering leder till kritik

Läkaren skrev ut medicin som kan ha påverkat patienten negativt. Patienten erbjöds inte heller samtal med terapeut, trots omfattande psykiska problem.

Nu får läkaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I beslutet konstaterar Ivo bland annat att patienten har multimedicinerats på tveksamma grunder samt endast erbjudits kontakt med läkare trots patientens omfattande psykiska problem. Patienten ska enligt rapporten från Ivo ha hört röster som orsakat honom ångest och depression.
Inspektionen menar att medicinen litium som använts i patientens behandlingsplan har använts vårdlöst i kombination med andra mediciner. Litium är ett läkemedel som används för att behandla mani, stabilisera humör och förstärka effekten hos antidepressiva medel.
Ivo menar att i detta fall har man inte gjort tillräckliga blodkoncentrationsprov. Fel nivåer av blodkoncentration kan i sin tur ha lett till att doseringen av litium blivit fel vilket kan ha ökat risken för biverkningar och försämrat behandlingsresultatet.
Anmälaren menar att läkarens agerande är så pass allvarligt att dennes lämplighet att utöva sitt yrke borde prövas. En sådan prövning blir dock inte av, utan Ivo väljer att avsluta ärendetmed kritik mot den ansvariga läkaren.
Gå till toppen