Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya ryska anklagelser "graverande"

Den ryska federala säkerhetstjänsten hjälpte till att täcka spåren av dopning vid vinter-OS i Sotji, enligt visselblåsaren Vitalij Stepanov.

Den nya anklagelserna om systematisk rysk dopning under vinter-OS i Sotji för två år sedan är graverande, enligt den internationella antidopningsbyrån Wada. Arkivbild.
Stepanov intervjuades tillsammans med sin hustru, tidigare 800-meterslöparen Julia Stepanova, som själv tidigare stängts av för dopning, i det amerikanska tv-programmet "60 minutes".
Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen men som nu flytt till USA, hävdar att fyra ryska guldmedaljörer i vinter-OS 2014 dopade sig. Han säger att han fått uppgifterna från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet. Och han har allt – 15 timmars samtal – inspelat på band.
Agenter i Sotji
I intervjun säger Stepanov att Rodtjenkov talat om för honom att agenter från ryska säkerhetstjänsten FSB arbetade som dopningskontrollanter under Sotji-OS, och att FSB försökte kontrollera varje steg i antidopningsprocessen.
"Wada har sett CBS-programmet '60 minutes' som avslöjade nya och mycket besvärande anklagelser angående rysk dopning. Vi kommer att undersöka dessa utan dröjsmål", skriver Internationella antidopningsbyrån Wadas talesperson Ben Nichols i ett mejl till Reuters.
Ryska friidrottare är avstängda från internationellt tävlande sedan Wada konstaterat att Ryssland ägnat sig åt systematisk, statsunderstödd dopning. Besked om de ska få ställa upp i OS i Rio de Janeiro i augusti väntas komma inom kort. Wadas exekutiva kommitté och dess grundare sammanträder senare i veckan i Montreal och väntas bland annat diskutera rysk dopning.
CBS-programmet sändes med avsikt före Wada-mötet. Inget sker av en slump, säger Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko till nyhetsbyrån Tass.
Det ryska idrottsministeriet skriver i ett pressmeddelande att dopningskontrollerna i Sotji genomfördes korrekt:
"Utöver ryska specialister använde kontrollstationerna utländska experter. Dessutom var ett team av oberoende observatörer ansvarigt för det dagliga arbetet med dopningskontrollerna".
Bör inte få vara med
Travis Tygart, chef för USA:s antidopningsorganisation Usada, säger till "60 minutes" att avslöjandet om fusket i Sotji är "spiken i kistan" för rysk friidrott och att han inte tycker att Ryssland gjort tillräckligt mycket för att friidrottarna ska få vara med i sommar-OS.
De bör inte få vara med på bekostnad av rena idrottare, säger Tygart, enligt AFP.
Gå till toppen