Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Presidentvalet igång i Filippinerna

Köerna ringlade sig långa när vallokalerna i Filippinerna öppnade tidigt på måndagsmorgonen lokal tid. Kontroversielle Rodrigo Duterte leder i de senaste opinionsmätningarna.

Filippinernas presidentkandidat Rodrigo Duterte har ett starkt stöd och leder de senaste opinionsmätningarna.Bild: Aaron Favila/AP/TT
Presidentvalet som till en början såg ut att bli en odramatisk övergång av makten från president Benigno Aquino till dennes favorit Manuel Roxas tog en oväntad vändning när kandidaten Rodrigo Duterte gick ut och lovade krafttag mot kriminaliteten.
Duterte, som skrutit om att ha lett dödspatruller under sin tid som borgmästare i Davao, och lovat att massavrätta kriminella om han kommer till makten, leder de senaste opinionsmätningarna.
Hans motståndare och människorättsorganisationer har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur om Duterte vinner.
Liberala partiets ledare Manuel Roxas och senatorn Grace Poe, är Dutertes främsta utmanare.
Minst 15 personer har mördats i våld knutet till valkampanjen, enligt statistik från polisen. Förutom våldet har även anklagelser om röstköp förekommit flitigt.
Mer än 54 miljoner röstberättigade ska välja president, vicepresident, tolv senatorer och ett stort antal lokala förtroendevalda.
Gå till toppen