Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rasistiskt och hotfullt flygblad sprids i Vellinge

"Är ni redo för våldtäkter, överfall, mord?" I helgen har ett hotfullt flygblad med rasistiska undertoner delats ut till flera personer som engagerar sig ideellt för flyktingar i Vellinge kommun.

Flygbladet, som har undertecknats av en grupp som utmålar sig som en politisk organisation, delades ut i Höllviken, Falsterbo och Skanör i fredags. I utskicket skriver gruppen om det ökade antalet flyktingar som kommit till kommunen under våren och de boenden som byggts för nyanlända.
"Vi ville bara skänka en liten tankeställare till er, sen får ni göra precis hur ni vill. För vi vet vad vi ska göra, och vi kommer inte bara att använda oss av ord."
– Vi tror att det är en liten grupp som publicerar det här. De står för allt som är anti i Vellinge, lite som det var i Sjöbo, men naturligtvis inte lika stort som det var där, säger en av personerna som fått flygbladet och inte vill gå ut med namn.
– Det har varit väldigt mycket debatt om det här nere på Näset i helgen.
I flygbladet riktar sig gruppen både till kommunledningen och till personer som engagerat sig ideellt i flyktingfrågan.
"Ni fega politiker som just nu sitter inne i kommunhuset kommer stå personligen ansvariga för allt ont som kommer med dessa 'flyktingbarn' och 'nyanlända'."
"Även är detta till er hobbyhumanister och 'världshjälpare' som spyr ut eran dynga för drömmare. Ni kommer också att få stå till svars, var så säkra på det."
Kommunalrådet Carina Wutzler (M) bekräftar att kommunens säkerhetschef har informerats.
– Det är ett öppet hot mot personer som arbetar ideellt. De blir hotade utifrån sitt engagemang. Det är väldigt obehagligt.
Hon tycker att det är anmärkningsvärt att skrivelsen saknar en tydlig avsändare.
– Det är fegt. Att göra den typen av uttalanden och inte skriva under med namn.
– Som politiker är man ju en offentlig person, men det här är privatpersoner som blir hotade för att de gör en god sak. Det är inte acceptabelt.
Kommunen kommer att följa upp det som hänt och Carina Wutzler menar att det också kan bli aktuellt att kontakta polisen efter helgen.
– Vi har noll tolerans för det här. Jag hoppas att det här inte får folk att avstå från att engagera sig. Då vinner de här människorna och det får de aldrig göra.
Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge, menar att det har blivit allt vanligare att politiker blir påhoppade på nätet och i sociala medier.
– Det är mer konturlöst på nätet, det här handlar om personer som klistrar lappar i mörkret, inte om personer som står upp för sina åsikter.
– Våra politiker och tjänstemän gör sitt jobb. Det här är ett angrepp mot demokratin.
Han menar att situationen har blivit allt mer problematisk i Vellinge under våren, och nämner som exempel de hot som framkommit i den slutna Facebookgrupp som Sydsvenskan skrivit om vid flera tillfällen.
– Det här flygbladet kan röra sig om olaga hot. Vi ska titta närmare på det.
Gå till toppen