Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

En i koma efter misslyckad båtflykt till Sverige

Under måndagen försökte fyra personer ta sig med båt från Danmark till Sverige. Utanför Saltholm kapsejsade båten och en helikopter fick rädda en person ur vattnet.

Saltholm (arkivbild).Bild: Sven-Erik Svensson
Alla fyra, som söker asyl i Danmark, blev omhänderagna. Två fick föras till sjukhus efter räddningsaktionen utanför Saltholm och två greps av polisen.
Räddningsbåtar, dykare och en helikopter deltog i räddningen. Det var en av invånarna på Saltholm, ön mitt i Öresund, som slog larm efter att ha sett båten som verkade ha problem.
Den svenska kustbevakningen fick också sjöräddningslarmet och var på väg med en båt till Saltholm, men den kunde vända.
- Danskarna skötte räddningen helt och hållet, säger Mattias Lindholm, presstalesman på Kustbevakningen.
Sedan december har Kustbevakningen intensifierat bevakningen i Öresund.
- Hittills har det varit ett bekräftat fall. Det var i slutet av januari som en man togs sig till Skåne i en gummibåt. Men han togs om hand av polisen, säger Mattias Lindholm.
Nu när våren kommit är Kutsbevakningen beredd på att det kan bli fler som försöker att ta båt till Sverige för att söka asyl.
- Vi får med ojämna mellanrum in information om misstänkta båtar. Men man kan verkligen inte säga att det handlar om en ny flyktväg över Öresund, säger Mattias Lindholm.
Två av de fyra som kantrade utanför Saltholm vårdas fortfarande på sjukhus, varav en ligger i respirator. Enligt dansk polis handlar det om tre män och en kvinna som försökte ta sig till Sverige.
Gå till toppen