Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Idalaskolan ska byggas upp igen

Idalaskolan kommer att byggas upp igen. Det entydiga beskedet kom från politikerna vid tisdagskvällens öppna möte i Veberöd.

Joakim Andersson räcker över 1 894 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).Bild: Lars Brundin
Kommunens tjänstemän har rekommenderat att all skolverksamhet i Veberöd, från förskoleklass till årskurs 9, ska samlas på Svaleboskolan, som då skulle få en kapacitet på 1 120 elever.
Men så kommer det inte att bli. Det framkom nästan omedelbart vid det öppna mötet om Idalaskolans framtid. Ett hundratal Veberödsbor hade samlats för att höra vad politikerna tänkte. Och en efter en betygade politikerna att de vill se en ny Idalaskola.
Läs mer: Förslag: ingen ny Idalaskola
Det rödgröna styret har fört fram en idé om en F-3-skola för hela Veberöd på Idala.
– Men jag vill understryka att vi inte har låst oss vid något förslag, sa Ulf Nymark (MP).
– Jag tror egentligen inte att det är någons förstahandsval politiskt att bygga en skola för 1 100 elever, sa Anders Almgren (S).
– Vi vill att det byggs en F-3-skola på Idala, sa Karin Nilsson (C).
– Vi tycker att det är viktigt att vi bygger upp Idalaskolan igen, sa Christer Wallin (M).
– Det är uteslutet för oss att ha lågstadiet på bara en skola. För de små barnen så måste det finnas F-3 på båda skolorna, sa Mia Honeth (L).
– Jag delar uppfattningen att vi behöver två skolor i Veberöd, sa Torsten Czernyson (KD).
När åhörarna släpptes in i diskussionen tog Joakim Andersson till orda och plockade fram en lunta papper. Det var namnen på alla som skrivit på att för en ny Idalaskola.
– Vi har här 1 894 namnunderskrifter. Det tycker jag är väldigt starkt, sa han.
Han avbröts av en rungande applåd och fortsatte sedan:
– Syftet med att samla in så många namn är att visa att det här är en fråga som berör Veberöd som samhälle. Det är inte bara 150 föräldrar som är förnärmade för att de måste flytta.
Politikerna betonade flera gånger att de var på mötet för att lyssna och ta in synpunkter. Bland dem som talade fanns Yvonne Andersson. Hon var med och startade Idalaskolan och har sammanlagt 43 år på Veberöds skolor bakom sig.
– Nu har jag gått i pension, så egentligen skulle jag hålla tyst, sa hon.
Men det gjorde hon inte utan talade istället om vad hon ville ha på Idala: en tvåparallellig F-6-skola, med fritidshem, idrottshall och förskola.
– Bygg ut istället för att bygga in oss, avslutade hon och möttes av en applåd.
I slutet sammanfattade Elin Gustafsson (S):
– Vi är helt eniga: utredningen visar inte den riktning som vi vill ta, sa hon.
Men exakt hur stor Idalaskolan ska bli och för vilka årskurser är inte klart. När kommer egentligen ett besked, undrade någon.
– Vi vill inte dra ut på det. Men vi vill ju också att det ska bli ett bra beslut, sa Elin Gustafsson.
Den 25 maj beslutar kommunstyrelsen hur man går vidare i ärendet.
Gå till toppen