Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lunds gröna sparris skördas

Gröna fingrar sträcker sig upp den gråbeigebruna jorden. Lundasparrisen är här. På tisdagen nådde den entusiasterna. Stänglarna spirar på en yta stor som tolv fotbollsplaner.

På avstånd ser jorden obrukad ut. På lite närmare håll: pinnar i rader som skuggor. I grodperspektiv: sparrisen visar urtida muskler när den forcerar jordskorpan.
De första mötte solljuset i Vallkärra kring valborg. Nattfrost fick dem att förlora livsgnistan och lägga sig ner på marken.
Lundasparris kunde börja skörda så sent som i helgen som gick. Nu arbetar tolv personer med att ta upp, sortera och distribuera. 300 kilo har bärgats på tre dagar. 2015 togs drygt tio ton upp. I år väntas skörden bli ännu större.
Hur är ett idealiskt sparrisväder?
– Precis som vi har det nu. Och så tio millimeter regn om natten då och då, säger Ulf Görman, som började odla sparris 2005.
Strandskator, fasaner och gäss patrullerar fälten utan att göra någon skada. Harar däremot är väldigt glada i sparris.
– Dem är vi inte kompisar med, säger han.
De röda bodarna med förtroendebetalning i stora gammaldags mjölkkannor har precis öppnat på sina vanliga positioner. Tisdag var också premiärdag för försäljning i egen regi på Mårtenstorget.
Sparrisen är grön eftersom stänglarna inte vuxit inuti små konstgjorda kullar. Hittills har den steniga jordmånen inte riktigt passat för kupning. Efterfrågan finns på vit sparris, så forskning pågår.
Det vatten som kommer från ovan får räcka.
– Vi vattnar ingenting, säger Ulf Görman och berättar om en sinande egen brunn och dyrt kommunalt vatten.
Två sorters sparris odlas. En traditionell och en ny som lyser i ljusare grönt och smakar mer som en ärta.
– Det vanligaste felet när man tillagar sparris är att man kokar eller steker den alldeles för länge, säger Ulf Görman, som hellre steker i olja än att "koka ut smakämnena i vattnet".
Hela Ulf Görmans familj är på olika sätt engagerade i sparrisodling. 25-åriga dottern Frida Görman på sitt alldeles egna sätt. Hon driver ett ekologiskt projekt, som kräver "100-tals timmar av ogräsrensning". Pappa tycker att det ska bli kul att se om det går att få det lönsamt.

Knapra på fältet

Söndagen den 15 maj går det att se hur sparrisen växer och att provsmaka den råkrispig ute på fält. Då är det öppet hus hos Lundasparris i Vallkärra med matmarknad, vin- och kryddprovning. I fjol kom 1 300 personer. Den 28 maj arrangerar Lundasparris en Sparrisfestival på Stortorget i Lund tillsammans med Buljong, i samverkan med Lunds kommun och Citysamverkan.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen