Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Än så länge har jag inte kunnat ta in att han åker”

Femton grader i luften och blommande rapsfält för den ena. Ökenlandskap och fyrtio graders värme för den andre. På en kurs i försvarets regi övar par på att kommunicera inför sex månaders militärmission i Mali.

Vad föll ni för hos varandra? Frågan var det första som Frida och Johan, och de andra sex paren som åkt iväg en helg på försvarets parkurs, fick i uppgift att svara på.Bild: Julia Lindemalm
– Det är jätteviktigt att boosta relationen nu. Och att uppmärksamma varandra – det är inte bara en som åker iväg, det är också en som släpper iväg, säger kursledare Lise-Lott Jönsson.
Sju par har samlats utanför Halmstad över en helg. Gemensamt har de att minst en i relationen är anställd av Försvarsmakten. Under helgen står teman som stress, konflikthantering och förväntningar på schemat.
Han kanske inte kommer hem alls, är förändrad eller handikappad. Det är för svårt att föreställa sig.
– Paren måste inte tycka lika – men de måste prata med varandra, säger kursledare Henrik Lindén.
Martin och Nina bestämde sig tidigt för att anmäla sig.
– Än så länge har jag inte riktigt kunnat ta in att han åker. Han kanske inte kommer hem alls, är förändrad eller handikappad. Det är för svårt att föreställa sig, säger Nina.
Man är ofta bra på förebyggande åtgärder, som att besiktiga bilen innan någonting går sönder. Men det är lätt att glömma att man måste besiktiga relationen, resonerar Martin och Nina. Snart åker Martin iväg till Mali.Bild: Julia Lindemalm
Det blir första gången hon är utan sin sambo i ett halvår. Sedan 2012 har Martin varit anställd soldat på P7, Mali blir hans första mission.
– Jag visste att jag ville åka första dagen i försvaret, säger Martin och fortsätter:
– Mentalt är jag redan hundra procent i Mali.
Man är ofta bra på förebyggande åtgärder, som att besiktiga bilen innan någonting går sönder. Men det är lätt att glömma att man måste besiktiga relationen också.
Nina och Martin har pratat mycket om de förändrade förutsättningarna för att kommunicera under missionen.
– Om jag har en lucka och kan sitta ner så är Nina kanske ute och jättestressad. Det kan bli pannkaka, säger Martin.
Läs också Malistyrkans anhöriga rustas för mission hemma
Nina håller med:
– Det är nog viktigare än annars att snabbt kunna förstå varandra så man kan reda ut problem.
Kursledarna Henrik Lindén och Lise-Lott Jönsson.Bild: Julia Lindemalm
Det är på uppdrag av Försvarsmakten som Soldathemsförbundet anordnar helgens Prep-kurs. Prep är ett koncept framtaget av forskare i USA och står för "Preparation and relationship education program" och har använts i det norska försvaret under många år.
– Man är ofta bra på förebyggande åtgärder, som att besiktiga bilen innan någonting går sönder. Men det är lätt att glömma att man måste besiktiga relationen också, säger Martin.
Man blir engagerad i många saker med ett sådant här jobb, men när jag hänger av mig uniformen försöker jag att lämna jobbet där. Fast det går inte nu inför Mali.
För tre dagar sedan flyttade de ihop. Den största utmaningen tror de blir avsaknaden av fysisk kontakt och de begränsade möjligheterna att prata. Att diskutera före avfärd har därför blivit extra viktigt, tycker Martin.
– Man blir engagerad i många saker med ett sådant här jobb, men när jag hänger av mig uniformen försöker jag att lämna jobbet där. Fast det går inte nu inför Mali. Jag måste prata om det med Nina, familj och vänner – och ge dem en möjlighet att tycka och tänka.
De fyra varningssignalerna: upptrappning, nedvärdering, negativa tolkningar och tillbakadragning.Bild: Julia Lindemalm
Lise-Lott Jönsson och Henrik Lindén har hållit i Prep-kurser för soldater och officerare sedan 2011. Lise-Lott Jönsson har bakgrund som militärpastor på P7 och såg behovet där.
– Nu har vi haft ett insatsförsvar, men även nu när vi övergår till nationellt fokus är det viktigt att kommunikationen fungerar. När ens partner är iväg på övning i fjorton dagar är det lika illa.
Tillbakadragning är vanligt i sådana här fall. Den ena i relationen blir som en mussla, och den andra står utanför och knackar på.
I en nedsläckt sal stänger de solen ute för en stund för att prata om de fyra varningssignalerna: upptrappning, nedvärdering, negativa tolkningar och tillbakadragning.
– Tillbakadragning är vanligt i sådana här fall. Den ena i relationen blir som en mussla, och den andra står utanför och knackar på. Men vi börjar kursen med att gratulera de som är här – det betyder att de vill kommunicera.
Det är andra gången Johan lämnar hustrun Frida och deras två barn för en mission.
– Det är bra att ge varandra den här tiden över en helg.
Kursledarna Henrik Lindén och Lise-Lott Jönsson börjar med att gratulera deltagarna: "De vill kommunicera."Bild: Julia Lindemalm
Senast var han i Afghanistan, då var deras barn tre och fem år gamla. Inför missionen skaffade Johan och barnen varsin likadan nalle.
– Jag tog kort på nallen när den hängde i fordon, snodde min basker eller åt mat. Och barnen gjorde likadant med sina nallar. Det blev ett sätt att kommunicera att fråga: “Vad har din nalle gjort i dag?”
En anställd som är på väg ut ur hemmet glömmer lätt sin familj och kan samtidigt känna sig utestängd av den som förbereder sig på att vara själv.
Under missionen sysselsatte sig Frida med att träna inför Göteborgsvarvet tillsammans med en vän.
– Det var skönt att sticka ut och springa. Dessutom fick jag avlastning med barnen och lagad mat efter träningen av vännens man.
Den sista dagen på kursen ska handla om förlåtelse, berättar Lise-Lott Jönsson.
– En anställd som är på väg ut ur hemmet glömmer lätt sin familj och kan samtidigt känna sig utestängd av den som förbereder sig på att vara själv. Vi avslutar med att försöka öppna för att våga förlåta.
Av säkerhetsskäl uppges endast deltagarnas förnamn.

FAKTA

Här kan du få stöd som anhörig

På uppdrag av Försvarsmakten stöttar Soldathemsförbundet anhöriga och veteraner. Erbjuder bland annat telefonrådgivning, par- och familjerådgivning, lokal verksamhet på soldathem runt om i landet och Prep-kurser.
Invidzonen är en ideell organisation för anhöriga som erbjuder stöd till andra anhöriga. Har stödtelefon, chatt och mentorsnätverk. Ordnar aktiviteter, har flera bloggande anhöriga och en medlemstidning.
Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna har samtalsstöd med kamratstödjare som du kan dela erfarenheter och tankar med. Har också en medlemstidning.
Försvarsmaktens HR Centrum kan bland annat svara på frågor om vad som händer vid sjukdom, dödsfall eller personskador.
På varje förband finns lokala anhörigsamordnare som bland annat håller informationsträffar före och under insatser.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen