Nyheter

Soldiers of Odins mest aktiva avdelning nedlagd

Soldiers of Odin expanderade kraftigt under våren men tycks redan vara på väg att självdö. Nu har även rörelsens framgångsexempel – Trelleborgsavdelningen – lagt patrulleringarna på is.

Sammandrabbningar med vänsteraktivister och kriminella har fått flera av Soldiers of Odins lokala avdelningar att lägga ner sin patrulleringsverksamhet. Det har hänt i Borås, i Borlänge och i Linköping, vilket flera medier rapporterat om.
Även i Göteborg och Malmö har motståndet varit så hårt att patrulleringarna i praktiken upphört.
Nu tycks även en av rörelsens mest aktiva avdelningar i Sverige – Soldiers of Odin Trelleborg – ha gett upp. Trelleborgsavdelningen var tillsammans med Stockholmsavdelningen först ut i Sverige med att genomföra patrulleringar och har under våren hjälpt till att bygga upp avdelningar i andra skånska städer, däribland Helsingborg och Malmö.
Facebookgruppen har inte uppdaterats sedan början av april och nu bekräftar en av avdelningens mest tongivande medlemmar, en 39-årig man, att Trelleborgsavdelningen är nedlagd.
– Den är helt väck. Den är inte aktiv längre, säger han.
39-åringen var administratör i Facebookgruppen och hade status som betrodd medlem, så kallad ”trusted”. Han säger att han lämnade av flera skäl.
– Media har spridit en fruktansvärd massa skit om SOO. Så det fungerade liksom inte. Man gjorde inget annat än att snacka emot. Media och telefoner och datorer och fan och hans moster.
– Det var hela tiden frågor, via nätet och när vi var ute och patrullerade. Det är inte så jäkla kul att hela tiden behöva försvara det man gör när man gått in i detta med en sund inställning.
Det som slutligen fick 39-åringen att hoppa av var hotbilden. Och den blev enligt honom påtaglig både genom bråket med Bandidos i Dalarna, och genom patrulleringsförsöket i Malmö i början av april, då ett femtiotal vänsterautonoma dök upp vid Kronprinsen.
– Det funkar ju inte om man blir hotad. Min familj ska inte hamna i kläm för detta, säger han.
– Det enda vi har gjort är att vi vandrat ute på stan. Ingen tar skada av det. Det folk har hängt upp sig på är det här med naziströrelsen, alltså den här Mika [finske nazisten som grundade Soldiers of Odin] eller va fan han nu heter. Jag kan köpa den här biten med att det kanske ser illa ut, men alltså, det handlar inte om det.
Soldiers of Odin har lockat allt från radikala SD-sympatisörer till ex-nazister och tidigare gängkriminella. Att döma av de interna diskussionerna i deras slutna Facebookflöden verkar de ha haft svårt att hitta en gemensam linje.
Å ena sidan tar avdelningarna avstånd från nazism och rasism, kräver utdrag ur belastningsregistret för nya aspiranter och deklarerar att de inte tolererar ett ovårdat språk. Å andra sidan har flera av administratörerna själva en bakgrund i nazistorganisationer och kriminella MC-gäng.
En av förgrundsgestalterna i SOO Trelleborg var en av Skånes mest ökända nazistledare på 1990-talet, dömd för flera fall av hets mot folkgrupp, hot mot politiker och misshandel.
– Ja, före detta ja. Men alla kan ändra på sig, säger den 39-årige avhopparen.
– Men va fan, vi är ju inte ute för att klubba folk, vi är bara ute och vandrar.
Det finns också gott om exempel på att tonen är allt annat än vårdad och fredlig. Som att enskilda sympatisörer uttrycker att de är redo att skjuta och knivhugga ”rödingar” och ”AFA-aktivister”. Som att muslimer kallas ”getknullare” och att vissa medlemmar frekvent delar bilder på vikingakrigare med texter som ”bättre att dö stridande än att leva på dina knän”.
Medborgargardet utger sig för att skydda kvinnor och barn från överfall och våldtäkter men har hittills förlagt sina patrulleringar till områden där varken överfall eller våldtäkter är särskilt vanliga. Som den lilla byn Skivarp utanför Skurup, och centrala Trelleborg.
39-åringen medger att det är därför Trelleborgsavdelningen lyckats genomföra patrulleringar utan att det blivit bråk.
– Ja, det är bara för att här är så lugnt, säger han.
– Här i Trelleborg har vi varit mellan sju och femton personer, det spelar inte så stor roll här. Men ska man göra detta i Malmö måste man vara minst femton personer. Och då blir det en hotbild, det ser inte bra ut.
Svenska Soldiers of Odin har över 7 600 medlemmar på Facebook, men mycket talar för att bara en bråkdel engagerat sig i regelrätta patrulleringar. Rörelsen startades av en finsk nazist under flyktingkrisen i höstas. Målet var att kämpa för ett vitt Finland.
Läs alla artiklar om: Soldiers of Odin
Gå till toppen