Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skåningar granskas efter Panamaläckan

Pokerproffset, läkaren, leksaksdirektören. Ett dussintal namngivna skåningar med kopplingar till skatteparadis finns i den nyöppnade databasen efter Panamaläckan.

Bild: John Locher
Flera skåningar – kända i sina branscher – är namngivna som ägare till offshorebolag i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna. Det framgår av de sökningar som HD och Sydsvenskan har gjort i material från den enorma Panamaläckan som journalistorganisationen ICIJ började släppa i måndags kväll. Den jättelika databasen innehåller både uppgifter från Panama-läckan och den så kallade Offshore-läckan från 2013.
– Totalt ska det finnas 400–500 svenska namn och kopplingar i materialet. Så de har inte släppt allting än, säger Margareta Nyström, som är ansvarig för internationella kontrollinsatser på Skatteverket.
– Vi kommer att gå igenom alla personer och företag med kopplingar till Sverige. Så vi har ett rätt digert utredningsarbete framför oss, säger hon.
Tio analytiker på Skatteverket arbetar för brinnande livet med att dokumentera uppgifterna från Panama-läckan och jämföra dem med deklarationer, kontrolluppgifter och handlingar från banker och andra länders skattemyndigheter.
HD och Sydsvenskan har sökt efter skånska kopplingar i databasen. Redan i det material som släpptes på måndagskvällen finns 26 kopplingar till företag, personer och adresser i Skåne. Bland dem finns tolv namngivna personer som är folkbokförda i Skåne. Det är både nuvarande och tidigare toppchefer – samt småföretagare. Några är redan dömda för skattebrott.
Sex av bolagen är registrerade som aktiva.
En av de män från Skåne som kommer att utredas av Skatteverket är ett tidigare pokerproffs. Han har upptaxerats för inkomståret 2006 på grund av en pokervinst i USA. Pokerspelaren är delägare i ett bolag som registrerades 2005 och har sitt säte på Brittiska Jungfruöarna.
Pokerproffset berättar att det inte var han, utan två norrmän som startade bolaget och att han hoppade in i ett färdigt upplägg.
– Syftet med bolaget är pokerrelaterad business. Jag har inte använt det för spelvinster eller något sådant, säger han.
Hur ser du på att Skatteverket ska granska alla svenskar som är med i Panamadokumenten?
– Jag tänker inte så mycket på det, jag har redan deklarerat för detta, så det är inga konstigheter.
Två andra personer som kommer att granskas av Skatteverket är två kända företagare och skattefifflare från Helsingborg. Tillsammans med en schweizare äger de ett företag som startades 2003 på Jungfruöarna. För tre år sedan dömde kammarrätten de två företagarna att bli upptaxerade med 1,6 miljoner kronor vardera samt betala straffskatt för åren 2006-2008. Bakgrunden var påstådda företagsaffärer som de båda gjorde tillsammans med schweizaren - den tredje delägaren i bolaget på Jungfruöarna.
Den 51-årige företagaren från Helsingborg driver numera ett företag med omsättning på tio miljoner kronor, och deklarerar en inkomst på 43 000 kronor i månaden. Men år 2006 dömdes han till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott.
Ett annat bolag tillverkade redskap till lekland i Asien och Östeuropa, uppger skåningen som enligt databasen är registrerad som styrelseledamot.
– Men vi sålde det för sex, sju år sedan.
– Det var ett ägarbolag för den tillverkning som skedde i Kina.
Han säger att konstruktionen med ett offshorebolag var nödvändig eftersom utlänningar inte får äga bolag i Kina.
– Vi har ingenting att dölja.
Läkaren som finns i databasen gick inte att nå under tisdagen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen