Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Susanne Calogero: Första kvinnliga professorn i historia

Den första kvinnliga professorn vid Lunds universitet och den första kvinnliga professorn i historia i Sverige, Birgitta Odén, har avlidit 94 år gammal. Hon efterlämnar sonen Mårten, sonhustru, barnbarn och barnbarnsbarn.

Birgitta Odén blev professor i historia i Lund 1965.Bild: Hussein El-Alawi
"En förebild för kvinnliga akademiker" skriver Historiska institutionen i Lund på sin Facebooksida om henne. Birgitta Odén gjorde vad få kvinnor lyckades med vid den tiden: att både ha familj och karriär. Maken, officeren och konstnären Uno Dunér, tog störst ansvar för sonen Mårten.
I en intervju med Sydsvenskan inför sin 90-årsdag 2012 berättar Birgitta Odén att det var intresset för ekonomisk historia som förde henne till Lund 1941. Ämnet var relativt nytt och historiprofessorn Sture Bolins forskning om mynt och sedlar lockade. Målet var att disputera för att sedan bli historielärare. Men det var så roligt att forska att hon skrev tre böcker i snabb följd om statens ekonomiska förhållanden. Böcker som kom att bli standardverk.
När Sture Bolin dog fick Birgitta Odén fick tjänsten och fortsatte som historiker att röra sig över stora områden, allt från finanspolitik till universitets- och miljöhistoria. Hennes största forskargärning blev de äldres livsvillkor förr och nu.
Hennes sista bok kom 2011, "Sture Bolin. Historiker under andra världskriget", och hon hade vid sin 90-årsdag fortfarande kontakt med aktiva forskare.
– Det är underbart att ha kontakt med en generation som är mycket yngre än jag, sade hon då.
Gå till toppen