Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Massflykt från krisdrabbad vårdcentral

Nästan alla läkare och sjuksköterskor har sagt upp sig på Fågelbackens vårdcentral. Nu blir det ännu svårare för de 13 000 patienterna att få vård.

Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Fågelbackens vårdcentral ligger vid Kronprinsen i Malmö och har 13 000 listade patienter. Många av dem är gamla och multisjuka. Men vårdcentralen, som drivs av Region Skåne, är nära att kollapsa. I flera år har vårdcentralen dragits med stora ekonomiska underskott, och det har varit mycket svårt för patienter att boka tid för läkarbesök.
Nu blir det ännu värre: under våren har åtta av vårdcentralens elva läkare sagt upp sig. Fem sjuksköterskor har också valt att sluta. På torsdag kommer krisplanen, som innebär ännu sämre öppettider.
– Det har varit en fruktansvärd situation för personalen. Många som har mått dåligt, många som har suttit och gråtit på sina rum. Nu är det en situation där det känns direkt patientosäkert, säger en person som har jobbat på vårdcentralen.
För drygt ett år sedan blev Irini Papadopoulou ny chef för Fågelbackens vårdcentral. Hennes uppdrag var tydligt: hon skulle vända den ekonomiska krisen, där vårdcentralen gjort förluster tre år i rad, och nu ligger totalt sex miljoner kronor back.
– Då krävs det naturligtvis en del förändringar. Och alla är kanske inte bekväma med det, säger Irini Papadopoulou.
Patienterna har det också tufft. Det är väldigt svårt att få en läkartid: alla akuttider bokas upp direkt när telefonväxeln öppnar på morgonen. Patienter som ska kontrolleras varje år blir inte kallade, prover blir inte tagna, recept förnyas inte.
Nu har många i vårdpersonalen fått nog och sagt upp sig. Vilket förvärrar krisen ytterligare.
– Någonting har gått fel och vi måste börja om från början, säger Marie Olsson, som är verksamhetsområdeschef för primärvården i Malmö innerstad.
– När så många slutar blir det ett litet glapp innan de nya är på plats. Och nu kommer det en sommar emellan också. Så visst blir det en tuff tid för Fågelbacken, säger Marie Olsson.
På torsdag ska ledningen för vårdcentralen presentera sin krisplan för den personal som finns kvar. Bland annat kommer vårdcentralen att skära ner öppettiderna under sommaren. Enligt reglerna måste alla vårdcentraler ha en specialistläkare i tjänst. Eftersom nästan alla specialister har flytt från Fågelbacken kommer de istället att kalla in specialistläkare från andra vårdcentraler.
Hur påverkar det här patientsäkerheten?
– Den är vi jättenoga med. Det är därför vi drar ner på öppettiderna för akuta besök nu när det är ont om personal. Vi säkrar upp så att patientsäkerheten verkligen är maximal, säger Marie Olsson.
Flera i personalen har mått dåligt och sagt upp sig för att de inte tycker att Irini Papadopoulous ledarskap för vårdcentralen fungerar.
– Jag står förmodligen för en förändring som måste ske på Fågelbacken. Och då symboliserar jag kanske något negativt för den personalen. Men jag är väldigt mån om dem som arbetar här och naturligtvis vill jag att mina anställda ska vara nöjda och göra tjolahoppsasteg till jobbet. Det underlättar ju mitt ledarskap, säger Irini Papadopoulou.
– Sedan är vi varandras arbetsmiljö också. Så det är viktigt att man bidrar med det som medarbetare.
Så du menar att personalen på Fågelbacken har haft en dålig attityd?
– Det är kanske ingenting jag vill gå in på. Men vi måste hjälpas åt att skapa en trevlig arbetsmiljö. Det ligger inte bara på chefen, säger Irini Papadopoulou.

Insändare:

Hans och Lisbet Berggren: ”Tillgängligheten avgör patientsäkerheten
Läs mer: Jag har aldrig fått läkartid snabbt på min vårdcentral
Svar direkt på ”Jag har aldrig fått...”:
Läs mer: Vi ska bli bättre på att tillgodose era behov av vård
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen