Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Om gängen får styra sviks förorten.

Efter att en polis blivit knivskuren spärrades området Hässleholmen i Borås av. Två män i 20-årsåldern anhölls på onsdagen.Bild: Adam Ihse/TT
Två norska journalister besökte Stockholmsförorterna Rinkeby och Husby. Där blev de bortjagade från ett kafé när de skulle göra en intervju, möttes av stenkastning när de skulle skildra polisens vardag.
Deras reportage sändes i söndags i NRK, norsk public service-tv, och föregicks av svarta löpsedlar och krigsrubriker i den norska pressen. Sverigebilden fick sig en törn. Igen.
Som en "krigszon", var omdömet från en av journalisterna, Mohammed Alayoubi.
Reportageteamet från NRK hade sökt sig till ett kafé i Husby för att intervjua nationalekonomen Tino Sanandaji om svenska integrationsproblem.
Men intervjun avbröts snart av maskerade män som krävde att få veta vad de gjorde där. Efter hand blev de allt aggressivare. Till sist tvingades journalisterna och Sanandaji fly från kaféet.
Det är inte första gången något liknande inträffar. I mars angreps ett reportageteam från Australien när de skulle göra ett inslag från Rinkeby. I höstas blev journalister från TV 8 bortjagade från Tensta.
Intervjuad i norska Dagbladet förklarade Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati det som NRK-journalisterna råkade ut för med att många boende är trötta på svartmålningen av deras område.
"När det bara skrivs skit om stället du kommer från, så är det några som tänker 'bra, då ska jag vara sådan som det står i tidningarna att vi är'. Det blir fuck världen, vi i Rinkeby måste hålla ihop", sade Esbati till tidningen.
Det är en förklaring som samtidigt blir försvar och ursäkt.
Det är dessutom anmärkningsvärt att en ledande företrädare för ett riksdagsparti viftar bort hot och angrepp på journalister med resonemang som går ut på att de mer eller mindre får skylla sig själva eftersom de skriver "skit". Det är ett sätt att resonera som snarare känns igen från den yttersta högern.
När ambulanser och ambulanspersonal angrips är det ett utslag av missnöje med vården? När brandkåren möts av stenregn, när deras släckningsutrustning saboteras, är det en missriktad protest mot långa utryckningstider? När en nyrenoverad fritidsgård sätts i brand är förklaringen brist på fritidsaktiviteter?
Varför de hotfulla, maskerade unga männen skulle spela något slags teater, varför de skulle välja att leva upp till andras fördomar, är svårt att förstå.
Det finns en annan, enklare och mer sannolik förklaring: de beter sig som kriminella för att de är kriminella.
De vill inte att journalister ska rapportera om deras förehavanden, skildra vad som händer. De vill kunna styra och ställa. Och de vill framför allt ha bort polisen.
Det är, som det också konstateras i NRK:s reportage, ett maffiatänkande. Det handlar om territorium. Målet för de kriminella är att skapa ett område där deras regler gäller, där deras ord – inte lagen – är lag, där de bestämmer vilka som får komma och gå, vem som får intervjua vem och om vad.
Svartmålas Rinkeby?
I Stockholms stads senaste trygghetsmätning, som genomfördes 2014, uppgav var femte invånare i Rinkeby-Kista att de kände sig otrygga eller mycket otrygga i sitt bostadsområde. Genomsnittet för hela Stockholm var 5 procent.
I en rapport från polisen klassas Rinkeby-Tensta och Husby som två av 15 "särskilt utsatta" områden i landet. Det är områden där polisen har svårt att arbeta och ofta angrips, där människor inte vågar vittna, där alla former av kriminalitet är utbredd – om det ska kallas laglöst land är nog mest en smaksak.
Rättsstaten utmanas nu på många håll.
På tisdagskvällen angreps polisen i Borås och en polisman knivskars, vid ett ingripande mot ett ungdomsgäng. På onsdagsmorgonen anlades en brand i lokaler som används av polisen i Göteborg.
När problemen förnekas, när politiker ömmar för dem som hotar, förstör och utövar våld är det lätt att räkna ut vilka som drabbas.
Det är den stora majoriteten av laglydiga människor i dessa områden som inget hellre vill än att leva i trygghet.
Om rättsstaten sviktar och lagen inte kan upprätthållas är det de svagaste i samhället som drabbas först och hårdast.
Gå till toppen