Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Obefogad rädsla kan ta extrema uttryck”

Helgens kampanj med rasistiska flygblad riktade mot personer som engagerat sig i flyktingfrågan har väckt starka känslor.

"Det förvånar mig att grupper, som gör den här typen av antidemokratiska aktioner, finns i en kommun där alla har det så bra", säger Lars Danred.
I november 2009 kom beskedet att nästan 30 ensamkommande barn snabbt behövde boende i Hököpinge.
– Vi var många som anmälde oss som kandidater för att bli god man direkt. Jag var en av dem, säger Lars Danred, som också varit politiskt aktiv för Moderaterna.
Hur uppfattade du reaktionerna från Vellingebor när barnen kom?
– Det var en konstig stämning. Det var väldigt mycket som att sätta en dator i knät på någon som aldrig haft en dator i knät tidigare. Detta är farligt, det kan aldrig bli bra.
– Men rätt snabbt vände det i Hököpinge. Folk såg att det här var livs levande människor. Det klart att det förekommer saker i den här gruppen som i andra grupper. Det kommer alltid att ske, så länge människor möter människor.
Var kom rädslan ifrån?
– Jag tror att ganska många känner obehag inför en ny situation. Sedan finns det extremer i allting, några som avviker inom alla grupper.
Läs också Rasistiskt och hotfullt flygblad sprids i Vellinge
Lars Danred menar att det idag finns två olika läger i Vellinge.
De goda krafterna: En majoritet kommuninvånare som ställer upp och engagerar sig i flyktingfrågan. De mörka krafterna: En minoritet som fortfarande ifrågasätter nyanlända i sitt närområde och går till extremer.
– Man är ute efter att skrämmas. Man går på en grupp människor som man inte ens har talat med, som gode män.
Han skulle gärna vilja bjuda in personerna som står bakom flygbladen för en diskussion.
– Jag tror att samhället går framåt genom möten och dialog. Att jobba i gråzonerna och det tysta och hota folk i flygblad, jag tycker inte det anstår någon i en demokrati som Sverige. Helgalet.
– Demokrati är ledstjärnan för 99 procent av Vellingeborna och den här typen av dumheter ska inte hända i någon svensk kommun.
Lars Danred menar att åren gett många lärdomar, men att klimatet hårdnat och att arbetssituationen för gode män och andra som engagerar sig för flyktingar blivit tuffare i takt med att allt fler nyanlända kommit till kommunen.
I nuläget har han ansvar för fyra ensamkommande ungdomar.
– Vi har en tvingande lag idag och sedan är det upp till oss. Beredskapen under våren, att fixa skola och boenden på kort tid, det arbetet har varit helt lysande.
Hur ser du på utvecklingen i Vellinge under våren?
– Vi bygger egna frustrationer genom att vi har svårt att hantera situationen. Man är rädd för det nya.
– Det är inte så att de nyanlända stör någon del av livet i kommunen, det är en obefogad rädsla för vad som kan ske. Och det kan ta sig extrema uttryck.
Hur tycker du att man ska arbeta framöver?
– Jag hoppas att det inte går till handgripligheter och reella hot. Att de här grupperna av människor kan besinna sig. De nyanlända kommer att betyda så mycket för Vellinge på sikt.
– Inget av det här ger oss bättre förutsättningar att bli en bra mottagarkommun. Ingen har tjänat på att skrämma andra.
Gå till toppen