Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Vårt initiativ har slutat att inspirera – därför lägger vi ner Soppkök Malmö

En gång i månaden har Soppkök Malmö delat ut basvaror som mat, kläder och hygienartiklar till hemlösa. Nu lägger de ner verksamheten, men nya initiativ behövs, skriver Marielle Sterner.Bild: Marielle Sterner
Det finns många idag som ropar "systemkollaps" och känner en genuin känsla av att saker och ting är på väg rakt åt skogen.
Jag håller inte med för en sekund. Väldigt mycket har förändrats till det bättre enligt mig, och en av de många bra samhällsförändringarna är skiftet från vad man kallar ”government” till ”governance”. Kort innebär det att den politiska beslutsprocessen har förändrats, från att stater har kunnat styra exklusivt över ett land, till ett samhällsstyre som innebär att fler aktörer än så har makt. Företag, organisationer och föreningar delar numera på makten tillsammans med staten.
Till och med privata initiativ, en samling människor med ett mål, är med och styr samhället. Privata initiativ så som Soppkök Malmö, som i fyra år drivits på ideell basis av ett gäng malmöbor med målet att förändra det politiska läget kring frågan om hemlöshet. Soppkök Malmö ville sätta hemlöshet på agendan, och det har vi gjort!
Under våra fyra år har Soppkök Malmö haft ett soppkök en gång i månaden, där vi delat ut basvaror som mat, kläder och hygienartiklar. Vi har även fungerat som en mötesplats, försökt finnas som socialt stöd och även jobbat med opinion. Målet har varit att förändra samhället så att vi inte längre ska behöva finnas.
Jag tror på gräsrotsrörelser. Jag tycker att det är en viktig del av demokrati. Många anser att det vi har jobbat med är något som endast kommunen borde ta ansvar för, men för mig vore det trist att helt och hållet gå tillbaka till "government". Vårt engagemang i soppköket har nu dock gjort sitt. Även om jag älskar både gräsrötter och Soppkök Malmö så ser jag inte längre att vi gör den nytta vi hade kunnat göra.
Vi ville driva och inspirera – inte bli tagna för givet. Vi ville att folk skulle börja tala om problemen, krossa fördomar och själva engagera sig. Framför allt ville vi att politikerna skulle förstå och också ge sig ut i kampen.
Vi vill inte att kommunen och staten tar allt ansvar, men det finns också en gräns för hur lite respons vi kan tolerera. Det finns ett enormt behov av stöd som mer eller mindre ignoreras. Utan respons och bekräftelse på att vi förändrar det politiska läget finns det ingen poäng i att fortsätta kämpa i den form vi hittills gjort.
Vad vi känner nu idag är att vårt initiativ har slutat att inspirera. Istället fortsätter vi att månad in och månad ut behandla symptomen av hemlösheten med soppa och schampo. Det är en av anledningarna till varför vi lägger ner. Vi vill nå fram till roten av problemet – och för det måste vi nu utvecklas och ta oss an en ny form, med nya krafter.
Soppköket lägger ner, men vi privatpersoner bakom har kvar vår kämpaglöd. Vi är öppna för samarbeten och att bli en del av nya initiativ – mejla oss gärna om du vill bolla idéer!
Det står tyvärr klart att Soppkök Malmö lämnar ett hål och behov som måste fyllas, och det så fort som möjligt. För att göra det behövs en ny ström av initiativ och engagerade själar.
Insändarskribent: Marielle Sterner
Marielle Sterner är psykologistudent, aktiv i Soppkök Malmö och ordförande för Kort om Samhället.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen