Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Många utsatta människor behöver professionellt stöd

Soppkök Malmö.Bild: Marielle Sterner
Marielle Sterner skriver att det är positivt om det idag upplevs att fler aktörer, organisationer och föreningar inom samhället får makt (12/5). Skåne stadsmission instämmer. Men vi vill samtidigt framhålla att det allra viktigaste är den enskilda människans möjlighet till egenmakt – att ha makt över och kunna påverka sitt eget liv.
Läs också Vårt initiativ har slutat att inspirera – därför lägger vi ner Soppkök Malmö
Initiativet Soppkök Malmö var positivt och det är glädjande med så mycket engagemang för att sätta hemlöshet på agendan. Vi håller med om att gräsrotsrörelser är viktiga för demokratin.
Samtidigt behöver många människor i utsatta situationer professionell hjälp. Precis som Marielle Sterner skriver finns det ett stort behov av stöd, mycket mer än behandling av symtom med soppa och schampo.
Skåne stadsmission har genom sitt mångåriga arbete med människor i utsatta livssituationer stor kunskap och erfarenhet kring de behov som finns. Vi har en metod som utgår ifrån ett helhetsperspektiv och som innebär en samverkan i och kring människors intresse, både inom och utom organisationen. Vår samverkan är väl uppbyggd med sociala myndigheter, vård och omsorg samt andra aktörer som till exempel brukarföreningar och olika lärosäten. Personal från olika verksamheter inom Skåne stadsmission samarbetar kring enskilda individer som därigenom till exempel kan behandlas för sitt sjukdomstillstånd, få information och hjälp av en kurator, övernatta på nattjouren i väntan på beslut om sökt boende och delta i positiva aktiviteter dagtid som syftar till att bryta, ibland livslånga, livsmönster.
Engagerade volontärer ger av sin tid och kunskap och bidrar till att Skåne stadsmission kan erbjuda mer än sina verksamheter; ett mervärde som förutom kunskapen i sig också genererar medmänsklighet och tillfälle för människor att få känna sig värdefulla.
Alla berörda aktörer måste samverka för en långsiktig förändring. För vår del handlar det om att kunna erbjuda såväl stor tillgänglighet som uthållighet i vårt dagliga arbete. Alla som vill engagera sig för dem i vårt samhälle som har de största behoven är alltid välkomna att delta.
Birthe Wallin
direktor Skåne stadsmission
Marie Hendra
socialchef Skåne stadsmission
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen