Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny ESS-chef utsedd

Britten John Womersley tar över som högsta chef för ESS efter amerikanen James Yeck som i januari meddelade att han avgår i förtid.

Amerikanen James Yeck tillträdde som vd för det svenska aktiebolaget bakom ESS den 1 mars 2013.
I somras ombildades aktiebolaget till ett så kallat europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur, ERIC, och titeln för högsta chefen ändrades från verkställande direktör till generaldirektör. Det nya bolaget ägs gemensamt av de medverkande länderna.
Efter tre år på sin post meddelade James Yeck att han inte var intresserad av en förlängning av sitt kontrakt som skulle löpa ut 2018. I stället ville han av familjeskäl återvända till USA i förtid.
Läs också Högste chefen på ESS går i förtid
I januari inleddes därför en rekryteringsprocess som nu är klar. Det europeiska konsortiets beslutande organ har utnämnt den brittiske professorn John Womersley till ny generaldirektör.
Den nye direktören har tagit examen i Oxford och Cambridge. Han är doktor i experimentell fysik, har forskat i USA och var vetenskaplig rådgivare åt amerikanska energidepartementet innan han blev avdelningschef på STFC i Storbritannien, en av Europas största flervetenskapliga forskningsorganisationer.
Sedan 2011 är John Womersley vd för STFC. I den egenskapen var han direkt involverad i Storbritanniens beslut att gå med i ESS-projektet. Han är också ordförande i European Strategy Forum for Research Infrastructures.
John Womersley kommer till Lund i höst och under en tid ska han gå bredvid den avgående generaldirektören.
Ett trettiotal kandidater togs fram under rekryteringsprocessen. De fem bästa intervjuades i april, och den 29 april beslutade styrelsen för ESS att erbjuda jobbet till John Womersley, säger Lars Börjesson, ordförande i styrelsen.
– Han är verkligen en väldigt bra ny generaldirektör, mycket högt kvalificerad, han har rätt bakgrund och har visat att han är en utmärkt ledare.
John Womersley själv berättar för Sydsvenskan att han under de senaste åren besökt Lund flera gånger, eftersom han på olika sätt varit delaktig i ESS-projektet.
– Jag var en av talarna när grundstenen för ESS lades i oktober 2014, och jag har även besökt Max IV-anläggningen, som är en väldigt imponerande nationell satsning.
Första gången John Womersley övernattade i Lund var dock för ett par veckor sedan, när han inför sista anställningsintervjun besökte ESS för att träffa medarbetarna och se hur långt arbetet kommit.
– Då fick jag tid över att promenera i centrum, titta in i Domkyrkan och se Botaniska trädgården.
John Womersley har tecknat ett femårigt kontrakt med möjlighet till förlängning, och hoppas kunna stanna i Lund så länge att anläggningen kommer i gång och börjar leverera vetenskapliga resultat. Han har dock ännu inte beslutat om han kommer att bosätta sig i Lund.
– Jag vill se mig omkring i närområdet först. En del av medarbetarna bor i Lund, andra bor i Malmö och Köpenhamn, och jag har inte bestämt mig än.
John Womersley flyttar till Lundatrakten ensam – hans särbo kommer från Skottland och vill åtminstone för tillfället stanna där, säger han.
– Hon var med när jag var i Lund för två veckor sedan, och hon tyckte väldigt mycket om staden, men hon planerar inte att flytta. Så jag kommer att resa fram och tillbaka en hel del.
Resande är också ett av John Womersleys fritidsintressen – fast då reser han helst med tåg som dras av ånglok, berättar han.
– Järnvägar och tåg är min hobby, och jag ska faktiskt åka museitåg nu i helgen.
Gå till toppen