Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jonas Sjöstedt och Annie Lööf – politiska motpoler på turné

De politiska antagonisterna Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) gör gemensam turné. På en punkt är de nämligen helt överens: Det behövs mer glöd i svensk politik.

Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C).Bild: Lars Brundin
De enas nästan aldrig och hamnar ofta i hetsiga ordväxlingar. Just därför är de varandras favoritmotståndare i den politiska debatten.
– Det är väldigt kul att debattera med Annie, hon är marknadsliberal och jag är socialist. Det blir ofta bra stuns. Vi kan ha motsättningar i debatten men vi gillar varandra vid sidan om, sa Jonas Sjöstedt innan debatten på Panora började.
Annie Lööf återgäldade komplimangen:
– Jonas är en skicklig och bra debattör, han brinner för något. De ideologiska motsättningarna är väldigt stora, men då blir det också en bra debatt. Jag tycker att den politiska debatten är ganska tam. Det behövs mer glöd och passion, sa Annie Lööf.
När debatten drog igång var de först eniga om att id-kontrollerna bör avskaffas och asylrätten stärkas. Sedan drog de isär igen. Jonas Sjöstedt kallade avtalet med Turkiet för "skammens avtal". Annie Lööf var inte heller nöjd men sa:
– Detta var ett dåligt alternativ men det bästa alternativet som gick att få.
Ännu tydligare blev de ideologiska skillnaderna när de kom in på integrationsfrågorna som snabbt kopplades ihop med både bostads- och arbetsmarknadsfrågorna. Lööf vill bland annat skapa ingångsjobb med lägre löner.
– Jag är inte beredd att godkänna att det växer fram en social underklass som lever på bidrag, sa hon och rev av applåder.
Sjöstedt fick applåder genom att kritisera alliansens satsningar på sänkta arbetsgivaravgifter, ränte- och rotavdrag. Miljarder som enligt honom bara gjorde rika rikare.
– Det var pengar i sjön. Ni är beredda att ösa ut pengar till arbetsgivarna medan vi gör verkliga välfärdsinvesteringar.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen